Elég jó az Intel grafikus meghajtója a készülő Arc sorozathoz?

Erre keresi a választ az a hiánypótló teszt, amely az APU Gaming YouTube csatornáján született.

Hardveres szempontból az Intel már egy ideje egészen korrekt megoldásokat tesz le az asztalra a grafikus vezérlők piacán, a kérdés leginkább az, hogy szoftveresen fel tudnak-e nőni az AMD-hez és az NVIDIA-hoz. Utóbbi két cég igen erőteljesen dolgozik azon, hogy már az új játékok megjelenésekor problémamentes legyen az élmény, amit lényegében tudnak is teljesíteni. Az Intel esetében viszont ez még nem annyira kritikus tényező, mert nem rendelkeznek nagy teljesítményű VGA-val, így a játékosok nem is tartják alternatívának a cég fejlesztéseit. Ez azonban az érkező Arc termékcsaláddal megváltozhat.

Azt senki sem tudja, hogy szoftveres fronton az Intel mire lesz képes, de az könnyen lemérhető, hogy mire képesek most. Ezt meg is tette az APU Gaming nevű YouTube csatorna, amely készített egy összehasonlítást az előző generációs ultramobil notebookplatformok erős megoldásai között. Ez az AMD oldalán a Ryzen 7 5800U-t, míg az Intel térfelén a Core i7-1165G7-et jelentette. Ezekben a modellekben erőteljes ultramobil IGP dizájnok dolgoznak, rendre Radeon Vega 8 és Iris Xe névvel. Természetesen a memóriakonfiguráció azonos volt a kétcsatornás, összesen 32 GB-os, effektív 3,2 GHz-es kiépítéssel.

Ha csak a nyers számokat nézzük, akkor a Radeon Vega 8-as IGP 2 TFLOPS-os számítási teljesítményt biztosíthat 32 gigapixel/másodperces és 64 gigatexel/másodperces kitöltési sebességek mellett, míg az Iris Xe rendre 1,997 TFLOPS-os, 31,2 gigapixel/másodperces és 62,4 gigatexel/másodperces értékeket tud felmutatni. Papíron tehát a két IGP teljesítménye majdnem ugyanott van, de ez ugye önmagában még nem jelent semmit, hiszen nagyon számít az architektúra működésének hatékonysága, illetve a megfelelő szoftveres háttér.

A fenti videóban látható az egyes játékok alatt mutatott teljesítmény. Röviden összegezhető, hogy a Cyberpunk 2077, a Tom Clancy's Rainbow Six Extraction, a Death Stranding, az F1 2020, a Hellblade: Senua’s Sacrifice, a Resident Evil: Village, a Strange Brigade, a Tomb Raider, a Wolfenstein II: The New Colossus és a Red Dead Redemption 2 című játékokat mindkét hardver látható hibák nélkül futtatta. Ezek többségében a Radeon Vega 8 volt gyorsabb, de a Strange Brigade-ben és a Red Dead Redemption 2-ben az Iris Xe megvillantotta magát.

A Deus Ex: Mankind Divided esetében mindkét rendszerrel volt probléma: a Radeon Vega 8 pár képkocka erejéig árnyékolási gondba futott, ami a futtatott jelenetsor további részében nem jött elő, miközben az Iris Xe a teljes teszt ideje alatt időszakonként megjelenő, véletlenszerűnek tűnő képszemeteléssel küzdött. Egyik hiba sem tűnt nagyon jelentős, és könnyű elsiklani felettük, de ott voltak.

Sokkal rosszabb a helyzet a God of War, a Shadow of the Tomb Raider és a Far Cry 6 esetében. Ezeket a címeket az Intel grafikus eszközillesztője képtelen volt hiba nélkül futtatni. A Far Cry 6 működése egyenesen szörnyű volt, míg az előbbi két cím ugyan szintén problémás, de a jelentősnek számító grafikai hibák mellett azért még kvázi életképesen futottak. Az APU Gaming a megjegyzések között azt is leírta, hogy a Total War Benchmark modulja szintén nem futott le az Intel IGP-jén.

A teljesítménykülönbséget most figyelmen kívül hagyva az mindenképpen látszik, hogy ahol az Intel grafikus vezérlőjének szoftveres támogatása adott, ott azért elég jól működik a hardver. A God of War esetében is lehet védekezni azzal, hogy két hete jelent meg a játék, és az Intel még nem készített hozzá profilt, amit nyilván nem fognak majd elfogadni a játékosok az Arc termékcsaládnál, de most még talán beleférhet. A Deus Ex: Mankind Divided esetében is olyan hibákról van szó, amik felett könnyű elsiklani, ilyen akármelyik gyártó meghajtójával előfordulhat. A Shadow of the Tomb Raider és a Far Cry 6 tekintetében már más a helyzet. Ezek a játékok nagyon régóta a elérhetők, és a grafikai hiba mértéke extrém nyilvánvaló, konkrétan bántja az ember szemét, és ez még egy IGP-nél sem fér bele.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés