Minigépek különböző célokra

Rendkívül széles az Asus nettopjainak kínálata. A pirinyó számítógépek (majdnem) mindent tartalmaznak, amit nagyobb társaik, de egy-egy új extra jó lehetőséget biztosít a friss modellek bejelentésére. Az Eee Box 1501U-ra USB 3.0-s csatlakozó, míg az Eee Box BXB202-re Red Flag Linux került.

Az előbbi gép korábbi változatát, az Eee Box EB1501-et már bemutattuk. Az a nettop is nagyon vonzó perspektívát kínált, hiszen a kategóriájában szokatlannak számító módon opikai meghajtót is szereltek bele. Az EB1501U újabb kiegészítőkkel bővült, méghozzá két SuperSpeed USB porttal. Persze a gép nemcsak azért vonzó, az egyéb tulajdonságai is figyelemreméltók. Processzora a kétmagos, 1,6 GHz-es Intel Atom 330, ami mellé az első generációs Ion lapkakészlet került, így könnyedén megbirkózik a Full HD felbontású filmek lejátszásával is. A memória 2 GB DDR2 RAM lehet, míg winchesterből 250 vagy 320 GB-os választható.

Asus Eee Box EB1501U
Asus Eee Box EB1501U (forrás: Engadget)

Szerencsére megmaradtak az előző modell egyéb extrái is, például a DVD-író, az eSATA és a HDMI port, így a D-Subbal, a Gigabit Ethernettel és az USB 3.0-s interfészekkel kiegészítve sokféle csatlakozási lehetőséget kínál a nettop. Természetesen az EB1501U-ban is megtalálható a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi adapter és a kártyaolvasó is, így teljes a felszereltség. Az új modell áráról és pontos forgalomba kerülési idejéről egyelőre még nincs információ, de várhatóan áprilisban már eljut a boltok polcaira is.

Egészen másfajta ötlet vezérelte a teljes hosszában EeeBox EBXB202-BLK-E0037 ípusjelzésű készülék létrehozását. Ez a spártai egyszerűségű, Eee Box B202-re épülő modell semmilyen különlegesebb tulajdonsággal nem rendelkezik, kivéve talán az operációs rendszert, ami nem a már megszokott Windows, hanem Red Flag Linux. Ennek egy óriási előnye van, méghozzá az ár, ugyanis az USA-ban már megrendelhető gépért mindössze 190 dollárt kell kifizetni.

Asus Eee Box EBXB202
Asus Eee Box EBXB202

Ezért az összegért vásárló a nagyjából egy évvel ezelőtti alapfelszereltséget kapja, azaz N270-es Atom processzort a 945GSE chipkészlettel és a GMA 950-es grafikus vezérlővel, 1 GB RAM-mal, 160 GB-os winchesterrel, valamint Wi-Fivel, Ethernettel, négy USB és egy DVI porttal. Persze alapvető feladatokra ez is elég, és akinek nem kell több, az minek fizetne magasabb árat?

A VIA „tüskéshátújának” a formája és a felhasználási területe is teljesen más. Az ART-3000 névre hallgató készülék a beágyazott rendszerek mezőnyét erősíti. Ennek megfelelően nagyon strapabíróra építették, kis helyet foglal el, passzív hűtéssel és alacsony fogasztással rendelkezik. A számítási feladatokért egy 1,3 GHz-es VIA Nano CPU felel, míg a grafikáról a VIA VX800 médiaprocesszorban található S3 Chrome 9-es IGP gondoskodik.

VIA ART-3000
VIA ART-3000

A fekete fémdoboz hőleadásáért elsősorban a burkolat lamellái felelnek, és egészen extrém körülményeket is elvisel, jól bírja a rázkódást, ütődéseket, és mínusz 20-tól egészen plusz 60 fokig működőképes marad. Az adatokat egy 2,5 colos merevlemez fogadhatja, de akár CompactFlash kártya igénybevételére is van lehetőség. A csatlakozók tekintetében meglehetősen színes a kép, a négy-négy soros, illetve USB port mellé két Ethernet, két LVDS, egy D-Sub csatlakozó, illetve egy hangkimenet és egy -bemenet is került. A VIA ART-3000 pontos megjelenési idejéről és áráról egyelőre még nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés