Hirdetés

Kis test, nagy élvezet: Opteron alapú Shuttle xPC

A Los Alamos National Laboratory nemrég beüzemelt egy Shuttle XPC-kből álló számítógép clustert, melyen az elméleti asztrofizikai kutatócsoport futtat különböző szimulációkat. A Shuttle ugyan nem fürtökhöz, illetve serverekhez szánja mini PC-it, de elképzelhető, hogy a hozzáállása kicsit megváltozik a jövőben.

Az AMDZone állítása szerint ugyanis a Shuttle új barebone rendszerében Opteron processzor fog dolgozni. Ez nem hivatalos információ, ám könnyen elképzelhető, hiszen a cég a CeBIT-en már kiállított egy XPC rendszert, melyben Athlon 64 CPU működött. Mivel a fürtben üzemeltetett Shuttle mini PC-kről már van tapasztalat - s ezek szerint a megbízhatóságuk magasfokú - könnyen elképzelhető, hogy a cég megcélozza a clusterek és a mini serverek piacát is, természetesen némileg magasabb árakkal operálva. A HyperTransport alapú rendszerek tervezése viszonylag egyszerű, ezért nem igényel nagy ráfordítást egy kisméretű, Opteron alapú rendszer elkészítése sem.

Nem valószínű, hogy a kis méret népszerűbbé tenné a feltételezett újdonságot a normális szervereknél, annál inkább népszerűségre számíthat a nagyteljesítményű clusterek építői körében. Sőt, mivel az ilyen barebone rendszerek viszonylag olcsók, akár még a "halandó" AMD rajongók is hazavihetnek egyet, hétköznapi munkára fogva egy Opteron processzort.

Egyéb részletek és árak egyelőre nem ismertek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés