Hirdetés

Az AMD Opteron processzorok memóriafrekvenciájáról

Amint tudjuk, az AMD Opteron és Athlon 64 processzorok beépített memóriavezérlővel rendelkeznek. Ennek sávszélességéről is sok találgatás látott napvilágot, s az bizonyosnak látszik, hogy ez a megoldás drámaian csökkenti a memória késleltetését. Kevésbé ismert tény, hogy az AMD nyolcadik generációs processzorainak esetében a memória frekvenciája összefüggésben van a mag órajelével. Pedig a cég honlapján megjelent dokumentáció egyik táblázata erről számol be. Az említett táblázat bemutatja, hogy az adott magórajelű Opteron processzorok különböző DDR memóriákat (PC 1600, PC2100, PC 2700) milyen órajelen kezelik. Az azonos architektúra miatt valószínűleg az ősszel megjelenő Athlon 64-ekre is érvényesek az adatok.


Forrás: www.xbitlabs.com

Látható, hogy a PC1600 (DDR200) esetében nincs gond, a processzor minden esetben a szabványos 100 MHz-en kezeli ezeket a modulokat. A PC2100 (DDR266) memórákat azonban az esetek felében alacsonyabb frekvencián hajtja. A normális érték itt a 133.33 MHz, ám a legrosszabb esetben ez 125 MHz-ig is csökkenhet (szerencsére 1000 MHz-es processzort úgysem adnak ki). Azonban a PC2700 (DDR333) memóriák alkalmazása esetén a legrosszabb a helyzet, ekkor ugyanis csak a 2 GHz-es valós órajelen működő processzor tudja biztosítani a 166 MHz-et. A DDR333 memória mellett a legrosszabb érték 150 MHz, amit szintén egy olyan alacsony órajelen produkál az architektúra, ami gyakorlatilag nem érint minket, felhasználókat.

Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le az adatokból, vegyük számba azt, hogy a memória késleltetése sokszor sokkal fontosabb, mint az órajele, így pár százalékkal a hivatalos órajel alatt működő memóriák nem fognak szignifikáns teljesítménycsökkenést eredményezni. A táblázat inkább a legoptimálisabb modell kiválasztásában segíthet. Az például tisztán látszik, hogy a 2 GHz-es modell egy kiemelkedő darab lesz ebből a szempontból, hiszen mindenféle memóriával optimális órajelet ér el. Reméljük, hogy Karácsony körül már válogathatunk...

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés