Hirdetés

Még idén átléphetik a 2 GHz-es órajelhatárt a DDR3 memóriák

Még idén megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban kapható első, 2 GHz-nél is nagyobb működési frekvenciára hitelesített memóriamodulok, legalábbis erre utal a kaliforniai Super Talent nemrég kiszivárgott ütemterve, melyből kiderül, hogy a cég még az év vége előtt 2133 MHz-en üzemelő DDR3 memóriákat dobna piacra. A nemrég ratifikált JEDEC-szabvány egyelőre 1066 és 1333 MHz-es standard órajeleket állapít meg a DDR3 memóriák esetében. A tény, hogy egyes gyártók készek kezességet vállalni ennél jóval gyorsabb, nagyobb órajelű működésre, jól jelzi, milyen lehetőségek rejlenek az új technológiában.

A DDR3 modulokban rejlő rendkívüli tuningpotenciálról először egyes vezető alaplapgyártók beszámolójából győződhetett meg a nagyközönség. A Gigabyte május végén állította fel az első tuningrekordot: a tajvani cég szakembereinek akkor 2080 MHz-ig sikerült húzniuk egy DDR3-1066-os modult, majd gyakorlatilag ezzel egy időben hasonló eredményekről számolt be az Asus is.


A tehetség adott, idővel ki is használják majd

A túlhajtásra specializálódott modulgyártók közül az OCZ, illetve a fent is említett Super Talent már előrukkolt a szabványban meghatározottnál gyorsabb modulokkal, utóbbi ráadásul a minap indította útjára PC3-14900-as (azaz effektíve 1866 MHz-en ketyegő) memóriáit. Ezek a modulok a magas órajel ellenére viszonylag jónak mondható, CL 8-8-8-24 időzítések mellett üzemelnek.

Az eddig elvégzett tesztek alapján egyébiránt elmondható, hogy az időzítési paraméterek számítanak a DDR3 technológia Achilles-sarkának. Ezt jól jelzi az is, hogy az igazán alacsony késleltetésű DDR3 modulokért kisebb vagyont kell fizetni még standard működési frekvencia esetén is. A Kingston nemrég leleplezett, CL 5-5-5-20 időzítési paraméterekkel rendelkező, PC3-11000-es (1375 MHz-es) „Ultra LowLatency” HyperX moduljaiból egy 2 gigabájtos dual channel kit például 800 dollárba kerül, míg a Super Talent most bejelentett csúcssebességű memóriái hasonló kiszerelésben „mindössze” 625 dollárt kóstálnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés