Hirdetés

Megvan a gyógyszer a Vista alatti siralmas multi-GPU teljesítményre

Minden jel szerint új reménysugár ragyoghat fel azon tehetősebb felhasználók számára, akik két videokártyát is beépítettek számítógépükbe a gyorsabb grafikai számítások reményében, ám a Microsoft új operációs rendszerének telepítése után nem tudták kiaknázni a két vezérlő együttes erejét.

Korábban számos kritika érte a videovezérlőket gyártó cégeket, amiért a Vistához készült kezdetleges videokártya-eszközillesztők bizonyos funkciókat egyáltalán nem vagy csak korlátozottan támogattak. Ezek közt volt egyebek mellett az NVIDIA SLI és az AMD CrossFire multi-GPU technológiája, mely eleinte többnyire egyáltalán nem működött a vistás konfigurációkkal, később pedig teljesítményét tekintve maradt el jóval a várttól. A helyzet abszurditását jól jelzi, hogy az új OS-t futtatva akadtak olyan szituációk, amikor egy program megjelenítési sebessége két videokártyával lassabb volt, mint eggyel, az esetenként komoly összegért megvásárolt második vezérlő így funkciójával pont ellentétes hatást ért el.

A Microsoft támogatási oldalán tegnapelőtt megjelent szoftveres tapasz ezen a helyzeten próbál javítani, egyszersmind világossá teszi, hogy a multi-GPU-s rendszerek működési anomáliáinak oka nem elsősorban a gyártók által biztosított eszközillesztőkben keresendő. A Microsoft által közzétett hibaleírás szerint a több GPU-t használó rendszerek esetén az operációs rendszer nem továbbítja az eszközillesztő lekéréseit a második feldolgozóprocesszornak, azaz a plusz videovezérlő az alkalmazás számára gyakorlatilag nincs jelen a rendszerben, hiába tűnik úgy a felhasználónak, hogy a beállításokkal minden a legnagyobb rendben.

A szerdán kiadott javítás minden Vista-változattal kompatibilis, telepítése így minden olyan felhasználónak erősen ajánlott, aki az új rendszert installálta PC-jére (vagy eleve ezzel vásárolta a konfigurációt), és SLI vagy CrossFire üzemmódba kötött videokártyák dolgoznak a gépében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés