Hirdetés

Nem találták meg a játékrajongók Szent Grálját

Leleplezésekor – tavaly tavasszal – kiadott sajtóközleményében még a játékfelhasználók új Szent Gráljaként emlegette az NVIDIA a négy grafikus processzort összekapcsoló Quad SLI multi-GPU rendszert, mostanra azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a technológia a Szent Kehelyhez hasonlóan inkább csak legenda, be nem teljesült álom marad. Az exkluzív és méregdrága PC-s játékkonfigurációkba szánt megoldások két, egyenként két G71 GPU-t és 512 MB videomemoriát tartalmazó, duplaáramkörös vezérlőre alapoztak, melyek addig nem látott felbontású és minőségű játékgrafikát ígértek. Utóbbiak végül olyannyira exkluzív terméknek bizonyultak, hogy jóllehet némi huzavona után végül nemcsak a nagy PC-gyártók választékában, hanem önállóan, kiskereskedelmi forgalomban is megjelentek, elsősorban borsos áruk miatt alig fogyott belőlük.


Quad SLI felépítmény

A különleges felépítésű csúcskategóriás vezérlők fényét végül meglehetősen hamar elhalványította a tavaly ősszel piacra dobott, rendkívül komoly grafikus teljesítményt és számos új funkciót nyújtó GeForce 8-as vezérlők eljövetele. Az addig zömében csak egyes csúcskonfigurációkban megtalálható, rendkívül költséges Quad SLI-s megoldások helyett a PC-gyártók ezután inkább két GeForce 8800 GTX videokártyát kínáltak maximalista vásárlóiknak, akik így összességében egy minden addiginál nagyobb teljesítményű és DirectX 10-kompatibilis grafikus alrendszert kaptak a pénzükért cserébe. A G8x GPU-család felépítéséből és teljesítményéből adódóan az NVIDIA-nál végül nem érezték szükségét a Quad SLI termékvonal továbbfejlesztésének, így könnyen lehet, hogy a GeForce 7950 GX2 nemcsak az első, de az egyetlen ilyen megoldás is marad a cég választékában.

A kaliforniai vállalatnál más jel is utal arra, hogy mára gyakorlatilag lemondtak a Quad SLI rendszerekről. A brit The Inquirer internetes lap a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyártó szoftveres csapata máig nem tudott Quad SLI-kompatibilis videokártya-eszközillesztőt produkálni a több mint fél éve kapható Vistához (hovatovább a kétprocesszoros SLI-s megoldásokkal is meggyűlik még a bajuk). Mindezt annak ellenére, hogy a tavaly márciusban kiadott sajtóközleményben a cég külön kitér rá, hogy a technológiát a Microsoft új operációs rendszeréhez (is) optimalizálták.

Előzmények

Hirdetés