Hirdetés

Toshiba noteszek 100 GB-os merevlemezzel

Az új év elején a Toshiba több noteszgépében megjelentek a vállalat 100 GB kapacitású merevlemezei – elsőként természetesen azokban a modellekben, amelyeket főként multimédiás felhasználásra szánnak.

A Satellite sorozat Európában M30X-167 típusjelzéssel bevezetett tagja Centrino platformra épül: az 1,7 GHz-en futó Pentium M 735 processzor mellett i855GME chipset és Intel PRO/Wireless 2200BG vezeték nélküli hálózati vezérlő rejlik a karosszériában. A megnövelt winchester mellett szót érdemel a 2 x 512 MB rendszermemória és a TruBrite technológiával készülő, vagyis az átlagosnál fényesebb, színgazdagabb képet szolgáltató, 15,4 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású monitor. A grafika vezérléséért egy ATI Mobility Radeon 9700 chip felel, amely 128 MB saját VRAM-mal rendelkezik.


Satellite M30X

Az optikai meghajtó DVD±R(W) és DVD-RAM korongok írására is képes, és egy SD, SM, MS, MS Pro, MMC és xD-Picture formátumú memóriakártyákat kezelő egység is az alapfelszereltség részét képezi. A notebook tömege 2,9 kilogramm, akkumulátoros üzemideje hozzávetőleg 4 óra. Interfészek tekintetében a PC Card bővítőhely mellett a mostanában szokásos csatolókat találjuk: párhuzamos és infravörös port, VGA és S-Video kimenet, egy Firewire, három USB 2.0 port, Fast Ethernet, modem, analóg audiocsatlakozók. A Windows XP Home operációs rendszer, illetve az MS Works 7.0 és Office OneNote 2003, Sonic Record Now!, valamint InterVideo WinDVD alkalmazások társaságában megvásárolható noteszgép ajánlott ára 1899 euró.

A Toshiba a Qosmio sorozattal igazi AV-notebookokat dobott piacra: a 15,4 hüvelykes szélesvásznú TruBrite kijelzőn kívül beépített tévétuner, Harman/Kardon hangszórók, SRS TruSurround XT audiovezérlő szolgálja a szórakozni (is) vágyó felhasználókat, ám a széria igazi erőssége a QosmioEngine. A kifejezetten a minőségi videómegjelenítést szolgáló, MPEG-2 kodeket is tartalmazó dedikált áramkört szoftveres filteralgoritmusok, illetve a QosmioPlayer kezelőfelület, távirányító és a házon található funkciógombok egészítik ki.


Qosmio F10

A kontinensünkön F10 jelzéssel forgalmazott sorozat új tagja, az F10-130 az alapokban nem hozott változást: Pentium M 735 (1,7 GHz) processzor, i855PM chipset, Intel PRO/Wireless 2200BG Wi-Fi vezérlő – egy a lehetséges Centrino-összeállítások közül. Figyelmet érdemel viszont a 2 x 512 MB-os rendszermemória és a 100 GB-os merevlemez. A 3D-gyorsító maradt a régi: NVIDIA GeForce FX Go 5700; az optikai meghajtó egy multimédiás noteszhez illően képes DVD±R(W), sőt DVD-RAM médiumok írására.

A gazdag funkcionalitásnak persze megvan az ára: a 3,9 kilogrammos tömeg mellé mindössze 2,45 órás üzemidő társul, a gép így – Centrino ide vagy oda – inkább konnektorközeli használatra termett, ami persze a megcélzott piacot tekintve nem feltétlenül baj. A Qosmio videobe- és kimenettel is rendelkezik, audiocsatlakozói sorában pedig megtalálhatók a digitális SPDIF interfészek is. Egyéb tekintetben sem lehet rá panasz: modem, Fast Ethernet, USB 2.0, Firewire, PC Card és ráadásként memóriakártya-olvasó (SD, xD-Picture, MS, MS Pro, MMC). A Windows XP Media Center Edition operációs rendszerrel, MS Office OneNote 2003 és Works Suite 2004, Sonic Record Now! és InterVideo WinDVD szoftverkörítéssel piacra kerülő notebook bruttó listaára 2499 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés