Hirdetés

Megjelent az Intel 2012-es OpenCL meghajtója

Az Intel az elmúlt év nyarán tette elérhetővé első OpenCL meghajtóját, melyet nem sokkal később követett az 1.5-ös verzió. Ezek a driverek az SSE4.1, az SSE4.2 és az AVX utasításkészletet használó Intel processzorokhoz kínáltak támogatást, de a héten megjelent Ivy Bridge kódnevű fejlesztés esetében hatalmas előrelépés történt. A harmadik generációs Core termékekben található HD Graphics 2500 és 4000 jelzésű IGP-k szintén támogatják az OpenCL 1.1-es felületet, így az integrált grafikus vezérlő használható általános számításra is.

Az új SDK-t már nem verziószámmal illeti az Intel, hanem szimplán a 2012-es jelzéssel, mely nyilván az évszámra utal. Túl nagy jelentősége ennek nincs, de az átlagfelhasználók számára a verzióval való jelölés talán jobban követhető. A driver egyébként 14 kiterjesztést támogat, melyek elérhetőek az Ivy Bridge APU-n keresztül. Az új 2012-es meghajtó a korábbi 1.5-ös verzióhoz képest hibajavításokon is átesett, így kisebb úgynevezett work-group méretek mellett javult a teljesítmény, emellett pár kisebb problémát is sikerült orvosolni. Minderről a hivatalos dokumentáció ad tájékoztatást.

Az Intel új OpenCL 1.1-es drivere az alábbi weboldalról tölthető le. Fontos, hogy a runtime-only bejegyzés csak a processzor driverét tartalmazza, így Ivy Bridge APU nélkül ezt érdemes telepíteni. Amennyiben a felhasználó ki szeretné használni az Ivy Bridge IGP-jének OpenCL támogatását, vagy szimplán fejlesztéshez kell a driver, akkor az SDK-t kell letölteni. A telepíthető meghajtók egyébként 32 és 64 bites változatban érhetők el a Microsoft Windows 7, Vista és XP operációs rendszerekhez, illetve a Linux disztribúciókhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés