Hirdetés

Frissült az Intel OpenCL meghajtója

Az Intel nemrég tette elérhetővé az első OpenCL meghajtóját, mely csak az SSE4.1, az SSE4.2 és az AVX utasításkészletet támogató Intel processzorokhoz volt használható. Az új 1.5-ös verzió ezeken a követelményeken nem változtat, de jelentősen növeli az OpenCL-es alkalmazásokban elérhető teljesítményt. A Santa Clara-i óriáscég számos javítást alkalmazott az AVX kódok generálásánál, így az új driver ebből a szempontból sokkal hatékonyabb az elődjénél. Ennek a kihasználásához persze Sandy Brige családba tartozó, azaz második generációs Core processzor szükséges, továbbá a Windows 7 első szervizcsomagját is telepíteni kell. Szintén komoly előrelépés a work-group barrier funkció alkalmazásának felgyorsítása, mely az előző meghajtónak a teljesítményét számos esetben lerontotta. Az általános tempót érintő javításoknak hála az új meghajtó, már számottevően gyorsabb az elődjénél, és főleg az újabb Intel processzoroknál az AMD OpenCL CPU eszközillesztőjét is lehagyja. Utóbbi szintén telepíthető az Intel megoldásaihoz (azon belül az SSE2 és SSE3 utasításkészletet támogató CPU-khoz is), csak a konkurens vállalat nem garantálja a stabil működést.

Az Intel az 1.5-ös driverben egy új kiterjesztést is bevezetett, mely a cl_intel_immediate_execution nevet viseli. A fejlesztő ezzel elérheti, hogy az OpenCL-ben kiadott parancsok egyetlen szálon fussanak le, figyelmen kívül hagyva a processzor többi erőforrását. Sajnos az OpenCL SDK-ban a Debugger még mindig csak béta állapotban van, de az előző fejlesztőkörnyezetekhez képest itt is történt előrelépés, így aránylag jól használható már.

Az Intel OpenCL drivere, az alábbi weboldalról tölthető le. A runtime-only bejegyzést kell figyelni, amennyiben a szintén új SDK-ra nincs szükség. A Windows 7 és Vista operációs rendszerekhez telepíthető meghajtó 32 és 64 bites változatban érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés