Hirdetés

Az Altera nagy lehetőségnek látja az OpenCL-t

Az FPGA-k egyik vezető gyártójának számító Altera hatalmas lehetőségként tekint az OpenCL-re. Danny Biran, a vállalat stratégiai ügyekért felelős alelnöke elmondta, hogy rengeteg úgynevezett offloading eljárás létezik a szerverekre, mellyel bizonyos feladatokat el lehet venni a processzormagoktól, és azok feldolgozását akár egy FPGA-ra lehet bízni. Az iparág számára ez nagyon vonzó lehetőségeket teremt, hiszen a feldolgozás jelentősen felgyorsulhat.

Az OpenCL az egyik megoldás az offloading eljárások megvalósítására, mivel ezzel a felülettel nem csak GPU-kat, illetve DSP-ket, hanem FPGA-kat is lehet programozni. Az Altera a következő év elejére készíti el OpenCL fordítóját, mely része lesz a Quartus fejlesztőeszköznek. Ennek segítségével, VHDL vagy Verilog használata nélkül is lehet programozni a cég FPGA-it.

A különböző offloading eljárások egyébként nem számítanak újdonságnak. A cloud szervereknél egyre többször alkalmazzák az offload memcached key lookup technikát, ám jellemzően GPU-val gyorsítva. Az integráció hatására ez jóval hatékonyabb lesz, hiszen a grafikus vezérlő közelebb kerül a processzormagokhoz, ami jelentősen gyorsítja majd a feldolgozást, mert lényegesen kevesebb lesz az adatok másolgatásából eredő sebességvesztés. Az FPGA-k esetében ez szintén járható út, hiszen az Intel már fejlesztett olyan terméket, amelyen az FPGA közvetlenül a processzor mellé került. Ezt az ötletet tovább lehet görgetni, és az Atomra épülő mikroszerverekben hasznosítható is. Természetesen ugyanez igaz az ARM-ra építő cégekre is, hiszen az FPGA bármilyen processzor mellett előnyöket jelenthet, ha az adott feladattal kihasználható az erőforrás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés