Hirdetés

Elérhető az Intel OpenCL drivere

Az OpenCL-re építő programok száma hónapról-hónapra nő, így az Intel is elérhetővé tette a végleges driverét az OpenCL 1.1-es felülethez. A 32 és 64 bites változatban is letölthető meghajtó a Windows 7 és Vista operációs rendszerekhez telepíthető, továbbá a vállalat felhívja a figyelmet, hogy a Windows 7 esetében érdemes telepíteni az első szervizcsomagot is, mivel azzal jobb teljesítmény érhető el az AVX utasításkészletet támogató CPU-k esetében.

A végleges állapotú eszközillesztő az SSE4.1, az SSE4.2 és az AVX utasításkészletet támogató Intel processzorokhoz használható, így az öregebb termékeket, illetve a cég IGP-it a rendszer nem kezeli. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs megoldás a régebbi processzorokon az OpenCL 1.1 támogatásra, ugyanis az AMD aktuális APP drivere még az SSE2-es CPU-khoz is alkalmazható, sőt Windows XP-re is telepíthető. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az AMD a drivert csak a saját termékeihez teszteli, vagyis a konkurens processzorokhoz csak saját felelősségre érdemes telepíteni, mivel esetlegesen hibásan működhet.

Az Intel OpenCL drivere, az alábbi weboldalról tölthető le. A runtime-only bejegyzést kell figyelni, amennyiben a szintén végleges SDK-ra nincs szükség.

Az OpenCL-re épülő programok érkezésével sokat változott a helyzet a gyártók drivereivel kapcsolatban, így a könnyebb átláthatóság kedvérét egy táblázatba foglaltuk össze az aktuális helyzetet a legfrissebb, végleges driverek képességeit figyelembe véve:

A gyártók OpenCL driverei
Driver AMD
Intel NVIDIA
OpenCL verzió
1.1
1.1
1.1
OpenCL driver típusa Heterogén (CPU+GPU és APU)
csak CPU
csak GPU
APU-k kezelése
(OpenCL 1.1-es felületen)
Fusion A, E2, E, C és G sorozat
- -
GPU-k kezelése
(OpenCL 1.1-es felületen)
Radeon HD 5000 és 6000 sorozat
- GeForce 400 és 500 sorozat
GPU-k kezelése
(OpenCL 1.0-s felületen)
Radeon HD 4000 sorozat (béta támogatás)
- Ion; GeForce 8, 9, 100, 200, 300 sorozat
Konkurens CPU-k nem hivatalos támogatása Intel, VIA
nincs -
OpenCL CPU driver utasításkészlete SSE2, SSE3, SSE4A, AVX, XOP, FMA4
SSE4.1, SSE4.2, AVX
-
Operációs rendszer támogatása Windows 7, Vista, XP
(Linux)
Windows 7, Vista
(Linux)
Windows 7, Vista, XP
(Linux)
  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés