Hirdetés

Mégis idén érkezik az NVIDIA Kepler?

Az NVIDIA az elmúlt hónap elején jelentette be, hogy a Kepler fejlesztése az eredeti ütemtervhez képest némileg csúszik. Az ISC rendezvényen bemutatott dián a termék megjelenését 2012-re datálták, és szóban az év első negyedévet emlegették. Chris Malachowsky ennek némileg ellentmondott a nemrég lezajlott GTC Workshop Japan rendezvényen. Az NVIDIA társalapítója szerint a Kepler generáció első GPU-jának szállítása akár idén is megkezdődhet. Persze az is lehet, hogy nincs ellentmondás, csupán az amúgy is feltételes megfogalmazás nem volt részletes, ugyanis Chris Malachowsky kijelentése nem feltétlenül jelent ténylegesen elérhető VGA-t, hiszen az NVIDIA először a partnereknek szállítja a termékeket, majd a rá épülő VGA-k valamivel később kerülnek a boltok polcaira. Ettől függetlenül a partnereknek eladott GPU-k a zöldek számára már bevételként jelenik meg.

A Kepler GPU-k a pletykák szerint a TSMC 28 nm-es HP gyártástechnológiáján készülnek, ami a GeForce-oknál alkalmazott viszonylag magas shaderórajel következtében helytálló információnak bizonyulhat. Az NVIDIA természetesen megpróbálhatja a kísérleti gyártást még az év vége előtt. Ez a nagy lapkák esetében nem szokás, mivel ilyenkor még nincsenek tökéletesen kalibrálva a gyártósorok, ami esetlegesen azt is eredményezheti, hogy egy-egy waferről csak a lapkák töredéke lesz működőképes. Ugyanakkor a másik oldalon ott áll az AMD is, amely vállalat már laborban teszteli az első véglegesítésre váró új generációs termékmintát, és ha minden rendben lesz, akkor még a nyár vége előtt megkezdődhet a végleges minták kiszállítása a partnereknek. Ebből kifolyólag a zöldeknek sietniük is kell, és láthatóan mindent megtesznek, hogy a Kepler architektúra első képviselője a lehető leghamarabb elstartoljon.

Chris Malachowsky egyébként a japán rendezvényen elmondta, hogy a Kepler csúcs-GPU-jának teljesítmény/fogyasztás aránya a legerősebb Fermi lapkához viszonyítva háromszor akkora is lehet, mindezt dupla pontosság mellett. Ez persze a PC-s tábor számára értékelhetetlen információ, de azt már előrevetíti, hogy a HPC-piacon jelentős előrelépés várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés