Hirdetés

Jelentősen visszaesett a dedikált GPU-k eladási rátája Kínában

A Pacific Crest piackutatója érdekes adatokkal állt elő a Kínában értékesített GPU-k vizsgálata során. Michael McConnell szerint a Sandy Bridge-es termékek forgalmazásának teljes újraindítása elkezdte éreztetni a hatásait, ugyanis a dedikált GPU-k iránti kereslet a vártnál sokkal jobban visszaesett Ázsia legnagyobb felvevőpiacán. Mint ismeretes, az Intel még az év elején dobta piacra az új generációs, integrált GPU-val rendelkező processzorát, ám a hozzá való vezérlőlapkákba hiba csúszott, így a két hónapig tartó javítás alatt a termékek forgalmazása nehézkes volt. Április végére azonban gyakorlatilag minden probléma elhárult a Sandy Bridge térhódítása elől, így a rendszerek értékesítése nagy mennyiségben történhet, ami a dedikált GPU-k májusi eladási adatait szemlélve meg is látszik.

A piackutatók lassú visszaesését jósoltak a különálló GPU-k piacán, ami 10-15%-os csökkenést jelentett volna a májusi eladásokban az áprilisi kereslethez képest. A tényleges adatok azonban azt mutatják, hogy sokkal komolyabb a piacvesztés, ugyanis az eladások 40-45%-kal csökkentek, ami minden elemzőt megdöbbentett. A dedikált GPU-k iránti igény nagymértékben zuhan, ami a készletek raktárban töltött idején nagyon látszik. Michael McConnell vázolta, hogy a leszállított NVIDIA GPU-k eladása korábban két-három hét alatt megtörtént, míg májusban ehhez négy hét is kellett. Bár az elemzés főleg az NVIDIA szemszögéből vizsgálja a történteket, az AMD Radeonok helyzetét is hasonlóan negatívan érinti a változás. Az utóbbi vállalat valószínűleg csak azért nincs kiemelve, mert gyártanak IGP-vel rendelkező processzorokat, azaz képesek alternatívát állítani az Intel rendszerei ellen.

A dedikált GPU-k iránti kereslet drasztikus visszaesése könnyen eredményezhet áremelkedést is, mivel a VGA-k piaca a nyereség szempontjából eddig sem volt kielégítő, és az eladások csökkenése akár komolyabb veszteséget is eredményezhet. Ez persze egy ördögi körhöz vezet majd, mivel az OEM partnerek problémája tulajdonképpen a jelenlegi árazás miatt alakult ki, vagyis az egyre erősebb integrált grafikus vezérlők mellett egy dedikált GPU aránytalanul magas gyártási költséget eredményez a teljes gépre nézve, így a VGA-val felszerelt masinán – a teljesítményhez illeszkedő árazás megtartása mellett – összességében kisebb haszon realizálható, mint a VGA nélküli megoldáson. Éppen ezért a nagyobb felvevőpiacokon, azaz a mobil termékek, az LCD-PC-k illetve a nettopok szegmensében rendre kihagyják a gyártók a PCI Express portok kivezetését, ami lehetetlenné teszi a dedikált GPU beépítését. Mivel a Sandy Bridge processzort alkalmazó, eddig bejelentett PC-k alig 30-35%-a ad lehetőséget a különálló GPU felhasználására, a májusi visszaesés tulajdonképpen várható volt.

Ez a PC már nem ugyanaz a PC

A piac láthatóan jelentős átalakuláson megy át. A PC most már nem a monitor mellett álló nagy fémdobozt jelenti, hanem sokkal inkább a vékony notebookokat és netbookokat, míg az asztali megoldások esetében az eladások zömét a nettopok és az egybegépek teszik ki. Érzékelhető, hogy már rövidtávon is változás kell, vagyis a VGA-piacon reformra van szükség, különben az OEM partnerek nem érdekeltek a dedikált GPU-k alkalmazásában, hiszen azok beépítésével lényegében a saját nyereségüket csökkentik. A lecke tehát fel van adva az NVIDIA és az AMD számára, és a megoldás közel sem lesz egyszerű. Hosszútávon nyilvánvaló, hogy minden vállalat heterogén módon programozható lapkát, vagy a köznyelvben elterjedt jelöléssel élve úgynevezett APU-t fog kínálni, de az NVIDIA Maxwell architektúrájának megjelenéséig még legalább két év van hátra, és addig a lehető legtöbbet kell kihozni a VGA-piacból. Az AMD helyzete a Fusion platformokkal jóval egyszerűbb, de a vállalat kihangsúlyozza, hogy az APU-k IGP-je nem olyan erős, mint a drágább VGA-k.

Tulajdonképpen a drágább videokártyák létjogosultságával mindenki egyetért, a probléma forrása a viszonylag magas árakban keresendő. Bizonyos azonban, hogy az AMD és az NVIDIA nem kívánja komoly veszteséggel forgalmazni a jelenlegi termékeket, így aligha lesz árcsökkentés. A helyzet tehát az aktuális generációban meglehetősen kilátástalan. Előrelépést várhatóan csak az új generáció hozhat, hiszen a 28 nm-es gyártástechnológia jelentősen csökkentheti a termékek előállítási költségét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés