Hirdetés

Megint nem lesz HD DVD a Microsoft konzoljában

Mind a Toshiba, mind a Microsoft részéről cáfolták azt a nemrég újult erővel szárnyra kapott pletykát, mely szerint a Xbox 360 játékkonzolok választéka belátható időn belül olyan modellel egészülne ki, mely a jelenleg alkalmazott DVD-olvasók helyett HD DVD-ket is kezelő optikai egységgel rendelkezik. A hír ezúttal állítólag belső körökből érkezett: az ausztrál Smarthouse online magazinnak a Toshiba szingapúri képviseletének egy munkatársa nyilatkozott névtelenül, aki kritikus fontosságúnak nevezte az új Xbox 360 kifejlesztését. A konzol ezzel leginkább a médiacenterként és Blu-ray lejátszóként is kiválóan teljesítő PlayStation 3 koncepciója felé mozdulna, azaz több lenne egyszerű játékgépnél. A japán vállalat helyi képviselője azt is felvetette lehetőségként, hogy az új eszközt Toshiba márkanéven is forgalomba hozzák a jövőben.

Az Xbox 360 debütálása óta gyakorlatilag folyamatosak a pletykák arról, hogy a Microsoft a jövőben beépített HD DVD-olvasóval bővítené a konzol repertoárját. Az ezzel kapcsolatos legutóbbi információkat éppen a HD DVD tábort erősítő redmondi cég egyik illetékes felsővezetője kotyogta ki idén szeptemberben: Mark Bennett, a Microsoft EMEA régiójának HD DVD üzletfejlesztési igazgatója egy sajtótájékoztatón állította, hogy a cég jövőre új nextgen olvasót ad ki a népszerű konzolhoz, igaz, nem volt egyértelmű, hogy beépített egységről vagy a már jó ideje kapható külső olvasó egy felújított változatáról van szó. Bennett ráadásul pár órával később egy interjú során – alighanem felettesei nyomására – vissza is vonta szavait.


Egyelőre marad ez a felállás

A Smarthouse írásában megjelent állítólagos belső információkat ezúttal az Egyesült Királyságban működő Toshiba képviselet szóvivője cáfolta, mondván, a Toshibának semmi köze az Xbox 360-hoz, és szó sincs a két márkanév bármiféle összemosásáról. Szakértők egyébiránt többnyire egyetértenek abban, hogy ha be is építenék a HD DVD-k olvasására is képes optikai egységet a Microsoft konzoljába, azt csakis változatlan termékpolitika mellett tennék, azaz a 15 vagy 30 gigabájt tárhelyet nyújtó lemezeken továbbra sem érkeznének játékok, az új drive képességeit így jobbára csak filmnézéskor kamatoztathatnák a tulajdonosok.

A Sony a kezdetek óta Blu-ray lejátszóval szereli PlayStation 3 játékgépét, és a játékok is kivétel nélkül ezen a médiumon jelennek meg (eltekintve természetesen a letöltésre kínált címektől). A japán vállalat ugyanakkor komoly árat fizetett az innovációért cserébe, az új PlayStation ugyanis részben az új típusú lézerdiódák lassan induló gyártásának köszönhette késedelmes startját, ráadásul a drága alkatrészek miatt kezdetben igen jelentős veszteséggel tudták csak árulni a konzolt. Nem véletlen, hogy a Sony és a Blu-ray tábor, valamint a HD DVD érdekcsoport megközelítése gyökeresen eltérő a konzolok szerepét illetően: a Blu-ray Disc Szövetség szerint a nextgen optikai formátumok háborúját a játékkonzolok dönthetik el, míg a rivális HD DVD Promóciós Csoport a hardverekre vonatkozó statisztikai számításoknál rendre nem számol a több millió eladott PlayStation 3 konzollal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés