Megfigyelés analóg kamerákkal - IP hálózatokon

Mindazok számára, akik szeretnék kihasználni a digitális videorögzítés, illetve az IP-alapú megfigyelőrendszerek jelentette előnyöket, ám korábban telepített analóg kameráikat egyelőre nem szeretnék lecserélni, megfelelő megoldást nyújtanak az ún. videoszerverek, amelyek digitalizálják és hálózaton keresztül továbbítják a kamerák képét. A svéd Axis nemrégiben új termékeket mutatott be, amelyek ezt a feladatot látják el különféle igényekhez igazodva.

A blade kivitelű Axis 243Q videoszerver legfeljebb négy kamera képét tudja szimultán átalakítani; 4CIF felbontású, MPEG-4 vagy Motion JPEG tömörítésű videót közvetít másodpercenként és csatornánként akár 25 vagy 30 (PAL/NTSC) képkocka sebességgel. Ezenfelül fejlett funkciókat, például képi mozgásérzékelést, képfeltöltést, előre programozott vagy eseményvezérelt riasztást is kínál. Beépített soros portja révén támogatja az analóg pásztázó (pan/tilt/zoom) kamerák távvezérlését is. Az Axis eszközöktől megszokott módon titkosított hálózati forgalom, 802.1x azonosítás és IP-címszűrés védi az érzékeny adatokat, QoS funkció szolgálja az akadozásmentes átvitelt, és az IPv4 mellett az IPv6 technológia is támogatott.

Az Axis 291 1U egy költséghatékony, 19 colos rack, melyben három Axis blade videoszerver helyezhető el. Beépített switchet tartalmaz, így egy Gigabit Ethernet porton keresztül akár 12 kamera képét tudja továbbítani. Rendelkezik soros porttal, I/O csatlakozóval és integrált tápegységgel, és lehetővé teszi a blade-ek üzem közbeni cseréjét is.

Az Axis 243Q Blade és az Axis 291 1U piacra dobásával párhuzamosan a cég jelentősen csökkentette a meglévő videoszerver kínálatának árait. „A napjainkban egyre jobban erősödő elmozdulás az analóg megoldásoktól az IP-megfigyelés irányába magával hozza azt az igényt, hogy nagy teljesítményű videoszerver megoldásokat nyújtsunk különböző típusú installációkhoz” – mondta Bata Miklós, az Axis Communications magyarországi disztribútorának vezetője. A termékek támogatják a piac legtöbb szoftverrendszerét az Axis Application Development Partner programon keresztül, egyebek mellett a magyar fejlesztésű NetAVIS-t.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés