Jól viselik a megpróbáltatásokat az Axis új IP-kamerái

Az Axis nemrég bejelentette újabb beltéri, fix dóm kivitelű hálózati kameráját, melyet elsősorban potenciálisan vandalizmusnak kitett helyszínekre szánnak. A 2006 áprilisában piacra került 216FD modellváltozatának tekinthető, 216FD-V jelet viselő újdonság erős fémszerkezetet és ellenálló burát kapott; 144 x 132 x 94 mm-es méreteivel kompakt és diszkrét megoldásnak számít. A beépített kamera másodpercenként akár 30 egész képet továbbít (progressive scan eljárással) VGA felbontásban. A sávszélesség optimális kihasználása érdekében Motion JPEG vagy MPEG-4 formátum választható, és 1/4 colos CMOS érzékelője gyenge (akár 1 lux) fényerőnél is használható képeket készít mozgó objektumokról.

Az Axis 216FD-V beépített mikrofonnal rendelkezik, de lehet hozzá külső mikrofont és hangszórót is csatlakoztatni, ami módot ad a kétirányú kommunikációra. A kamera eseménykezelési, mozgás- és hangérzékelési képességgel is bír, pre- és post-alarm képpuffere révén az esemény tágabb időbeli környezetéről nyerhető információ. A telepítést jelentősen megkönnyíti, hogy mindössze egyetlen kábelt kell kihúzni, amely a Power over Ethernet szabvány támogatásának köszönhetően az adatokat és a tápáramot is ez közvetíti.

A 216FD-V ismeri az IPv4 és IPv6 protokollt, az adatforgalom biztonsága, illetve zökkenőmentes lebonyolítása érdekében titkosított HTTPS átvitelt, 802.1x portalapú azonosítást, Quality of Service (QoS) eljárásokat alkalmaz; a felhasználók számára többszintű hozzáférést kínál. A kamera a piacon elérhető alkalmazásszerverek többségével együttműködik az Axis Application Development Partner programon keresztül.

Nem csupán az Axis palettáján, de világviszonylatban is újdonságnak számít a 209FD-R típusjelű, kifejezetten tömegközlekedési eszközökben való felhasználásra tervezett hálózati kamera. A mindössze 4 cm magas készüléket a speciális alkalmazás kritériumai szerint tervezték, így jól bírja a rázkódást, a szélsőséges hőmérsékletet (0–50 °C) és a járművekben előforduló magas (akár 100 százalékos) páratartalmat is; masszív burkolata pedig a rongálástól védi. A másodpercenként legfeljebb 30, progressive scan eljárással készített képkockát Motion JPEG vagy MPEG-4 videofolyamként lehet továbbítani. A táplálás PoE módszerrel, a hálózati kábelen keresztül történik.

Az Axis 209FD-R első megrendelői közé tartozik a Stockholm Transport közlekedési társaság, mely egy átfogó, metróvonalakat, elővárosi vonatokat és buszokat érintő megfigyelőrendszer kiépítése során több mint 2000 buszba telepít ilyen kamerákat. „Nagy igény merült fel a busz- és vonathálózatokat üzemeltető társaságoktól egy költséghatékony megfigyelő rendszer iránt, mely a járművezetőket és utasokat is biztosítja, és megkönnyíti egy adott esemény bizonyítását” – mondta Johan Lembre, az Axis Communications termékmenedzsmentért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az Axis 216FD-V ettől a hónaptól, az Axis 209FD-R pedig 2007 januárjától kapható Magyarországon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés