Hirdetés

Nyugdíjba vonul a 3DNow!

Az AMD csendben bejelentette, hogy a jövőben megjelenő processzorai nem támogatják majd a korábban kifejlesztett 3DNow! néven ismert utasításkészletet. A kisebbik processzorgyártó még 1998-ban mutatta be a fejlesztést a K6-2 generációba tartozó processzoraiban. A vállalat első lebegőpontos SIMD utasításkészlete 21 új instrukciót tartalmazott a multimédiás feladatok gyorsítására, ám ezt egy későbbi kiterjesztés további 24 utasítással bővítette.

A fejlesztők bizonyos feladatok esetén használták is a 3DNow! előnyeit, de az Intel sosem adoptálta az utasításkészletet, így a programok megírásánál inkább az MMX és később az SSE kihasználását tartották szem előtt. Mára az Intel SSE, SSE2 és SSE3 utasításkészleteivel többnyire kiváltható a 3DNow! használata, így az AMD a támogatás megszüntetése mellett döntött, hiszen az új processzorok kezelik az előbb említett megoldásokat. A támogatás hiánya egy hibaüzenet formájában fog megjelenni, amennyiben a program mégis a 3DNow! instrukcióit próbálja használni. A fejlesztőknek tehát némi módosítást kell végrehajtani a futtatott alkalmazáson belül, amennyiben az adott program nem ellenőrzi a 3DNow! jelenlétét. Az AMD azt is közölte, hogy a 3DNow! PREFETCH és PREFETCHW utasításai továbbra is élni fognak, és a 3DNowPrefetch csoportba fognak tartozni.

A döntés egyébként érthető, hiszen nagyon kevés alkalmazás használja a 3DNow! előnyeit, ám az utasításkészlet támogatása a hardverben nem kevés tranzisztorba kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés