Hirdetés

Megduplázódhat a DDR3 modulok kapacitása

A DDR3 típusú rendszermemória színre lépése óta egymásra licitálnak a gyártók az órajelek növelésében és a késleltetések leszorításában, miközben a kapacitásról nem sokat hallani. Nem is csoda, hiszen az általánosan elterjedt 512 megabites lapkák mellett ma még az 1 gigabitesek sem találhatók meg minden nagy chipgyártó kínálatában, így persze az ezekből építkező modulok sem mutatnak tárhely tekintetében túl nagy változatosságot.

A szegmensben érdekelt vállalatok közül elsőként a Micron harangozta be, hogy elkészült 2 gigabites DDR3-as lapkája, melyre alapozva asztali és hordozható számítógépekhez 4 GB, szerverekhez pedig 8 és 16 GB kapacitású modulok állíthatók össze. A 78 nm csíkszélességű technológiával gyártott chip egyelőre 1333 MHz-ig skálázódik; ezt viszont a szabványos 1,5 volt feszültségen éri el, így valószínűsíthető, hogy számos márka kínálatában tuningolt modulokon is alkalmazni fogja.

A Micron jelenleg a nagy kapacitású chipek mintáit szállítja partnereinek, kereskedelmi forgalomban előreláthatólag 2008 első negyedében lesznek elérhetők. Az IDC szerint a jövő év végére a notebookok átlagosan 1,8 GB, az asztali számítógépek 2,1 GB memóriát fognak tartalmazni, míg az x86-os szerverek rendszermemóriájának átlagos mérete 11,2 GB lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés