Hirdetés

Az olcsó DDR3-memória éve lehet 2008

Az új generációs DDR3-memóriaszabvány kidolgozásában aktív szerepet játszó, illetve a technológiát elsőként bevezető Intel és a memóriagyártók közös erőfeszítése révén könnyen elképzelhető, hogy az új típusú és a régi, DDR2-es modulok közti árkülönbség idén 10 százalékra, vagy az alá csökken. A migráció mind az Intelnek, mind a memóriagyártóknak érdekében állhat: míg előbbi már DDR3 memóriák használatára hegyezi ki újabb lapkakészleteit, addig a gyártók a siralmas bevételt produkáló DDR2-ről mihamarabb átállnának a nagyobb profittal kecsegtető DDR3-termelésre – írja gyártói forrásokra hivatkozva a DigiTimes híroldal.

A nagyobb tajvani iparági szereplők zömében egyetértenek abban, hogy a DDR3 memóriatechnológia térnyerése idén sokkal jelentősebb lesz, mint tavaly volt, ettől függetlenül még évekig az előző generációs szabvány uralhatja a piacot. Tavaly – különösen amikor az első DDR3-modulok piacra kerültek – hónapokon keresztül esetenként több száz százalékos árkülönbséggel kellett számolnia annak, aki DDR2 helyett DDR3 memóriát szeretett volna vásárolni számítógépébe, részben az új technológiákat általában jellemző magas árszint, részben pedig az év elején mélyrepülésbe kezdő DDR2-árak miatt.

A nagyobb PC-gyártók ezért eddig többnyire elzárkóztak az új memóriaszabvány alkalmazásától, az árak csökkenése mellett őket az Intel támogatása győzheti meg – írja a lap. Iparági szereplők szerint így is lesz olyan gyártó, amelyik csak az év második felében dob piacra DDR3-as rendszert (az új Centrino platform megjelenésével vélhetően minden noteszgépgyártó csatlakozik majd a sorhoz), összességében pedig nem kizárt, hogy az év végén leszállított gépek mintegy 30 százalékába már DDR3 memóriát építenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés