Hirdetés

Még három GeForce érkezik a GK104-es GPU-ra

A GeForce GTX 680 megjelenése után rengeteg kérdés merült fel a teljes termékskálával kapcsolatban. A legújabb csúcs-VGA-k még nyár előtt befuthatnak, de az AMD Radeon HD 7990 és NVIDIA GeForce GTX 690 jelzésű, két GPU-ra épülő termékek nagyon drágák lesznek, így a többség inkább az olcsóbb megoldásokra figyel. Ezen a ponton főleg az NVIDIA lépései kérdésesek, hiszen az AMD már mindegyik új generációs, GCN architektúrára épülő cGPU-ját bemutatta, így jelenleg ezekre kellene új GeForce-okkal válaszolni.

Az Overclockers UK néven ismert brit webáruház munkatársa röviden beszámolt az aktuális útitervről, így a GeForce GTX 680 után érkeznek annak gyárilag tuningolt változatai, illetve az olcsóbb termékek. Ezek közül a GK104-es lapkára épül a GeForce GTX 670 Ti és a GTX 670 is. Előbbi a GeForce GTX 580 ellen kerül bevetésre, vagyis technikailag a Radeon HD 7950 ellenfele lesz, míg az utóbbi termék a GeForce GTX 570-et váltja, így a Radeon HD 7870 ellen versenyez majd. Mindkét termékre 2 GB memória kerül, de a többi paramétert még nem lehet tudni. Az árazásról szintén nincs pontos adat, de az Overclockers UK munkatársa rendre 320 és 240 fontos árcédulát valószínűsít az újdonságokra. Ez persze a megjelenésig még bőven változhat, de hamar kiderülhetnek a tényleges adatok, hiszen a start még a nyári hónapok előtt megtörténhet.

A középkategóriáról kevesebb információ van. Az Overclockers UK munkatársa úgy tudja, hogy a GeForce GTX 560 és GTX 560 Ti még egy jó ideig marad, így az előbbi termékeket az NVIDIA várhatóan csak ősszel, vagy esetleg később váltja le. Az olcsóbb termékek esetében sajnos számítani kell némi átnevezésre, de jelenleg ez kezd általánossá válni. A processzorba integrált grafikus vezérlőkkel egyszerűen képtelenség versenyezni, így a fejlesztésekbe fektetett összeget minimálisra csökkentik a VGA-piac résztvevői. Ez természetesen rossz, mivel így az olcsó VGA-k semmilyen formában nem fejlődnek, de sajnos már egy új generációs termék mellett sincs garantálva a siker, hiszen az IGP-k teljesítménye nagymértékben nő, emellett anyagilag nem kérdéses, hogy az adott OEM-gyártó a dedikált GPU mellőzésével jár jobban.

Információink szerint a GK104-es lapkán kívül a GK107-es chip bevetése is lehetséges, de ezzel az NVIDIA egyelőre csak a mobil piacra koncentrál. Ebben főleg a szűkös gyártókapacitás játszik közre, így a piacok tökéletes lefedéséhez mindenképpen bővítenie kell a TSMC-nek a 28 nm-es gyártósorok számát. Látható is, hogy az AMD jelenleg csak az asztali piacra fókuszál az új generációs termékeknél, míg az NVIDIA megosztja a figyelmet, így a GK104 egyelőre asztali szegmensbe szánt lapka, míg a GK107 kódnevű GPU-ra a mobil termékek esetében lehet építeni. A GK107 egyébként megfelelő megoldás lehet a Cape Verde kódnevű Radeon ellen, míg a Pitcairn párja a GK106 kódnéven fejlesztett megoldás lehet. Utóbbi termék felépítéséről még nincs pontos információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés