Hirdetés

Még nyár előtt befutnak a két GPU-s csúcs-VGA-k?

Az új generációs termékcsalád egy GPU-s csúcstermékei már megérkeztek, de az előző generációs két GPU-s csúcs-VGA-k még mindig az első helyen tanyáznak. Utóbbi termékeket a Radeon HD 7970 és a GeForce GTX 680 nevű grafikus kártyák megközelítik, de megverni már nem tudják őket, így világos, hogy készülnek az utódok is.

Az AMD a Radeon HD 7990-re két darab Tahiti kódnevű cGPU-t applikál majd, melyek 3-3 GB GDDR5 szabványú memóriát kapnak. Információink szerint a vállalat a Radeon HD 6990 esetében alkalmazott stratégiát másolja, vagyis dobozos termékek többet fogyasztanak majd, mint 300 watt, amit két darab 8 tűs tápcsatlakozó szolgál ki. Ettől függetlenül az OEM-gyártók egy speciális BIOS-t is kapnak, mely a PowerTune technológia segítségével lekorlátozza ezt a fogyasztást 300 wattra. A pletykák alapján a Radeon HD 7990 grafikus vezérlői 850 MHz-es magórajelen üzemelnek, míg a memóriachipek effektív órajele 5 GHz lesz. Ezenkívül a Tahiti kódnevű lapkákban semmi nem kerül letiltásra, vagyis összesen 4096 shader részelem dolgozik majd a számításokon.

Ebből kettő kerül majd a Radeon HD 7990-re
Ebből kettő kerül majd a Radeon HD 7990-re

Szintén érkezik az NVIDIA csúcs-VGA-ja, mely a nemrég bemutatott GK104-es lapkából ültet kettőt egy nyomtatott áramköri lapra. A hírek szerint a GPU-k 2-2 GB GDDR5 szabványú memóriát kapnak, emellett az NVIDIA sem él majd a részegységek letiltásának lehetőségével. Az órajelekről sajnos még nincs semmilyen pletyka, ám egy nagyon gyenge minőségű kémfotó már bejárta a webet az állítólagos termékről, melyen két darab 8 tűs tápcsatlakozó látható. Valószínű, hogy az előző generációval ellentétben az NVIDIA most már gondol az OEM-partnerekre is, így készül a termékhez egy speciális BIOS, mely a fogyasztást a szabványos 300 wattra limitálja.

Ez lenne a GeForce GTX 690?
Ez lenne a GeForce GTX 690?

Sajnos az új generációs VGA-k kapcsán elmondható, hogy az árazás cseppet sem felhasználóbarát. Ebből a szempontból a csúcstermékek esetében sem lesz különbség, így 800 dollár körüli árcédulák várhatók. Ezeknél elvileg lesz gyorsabb termék is a piacon, mivel úgy tudjuk, hogy az ASUS készül a két darab GK104-et alkalmazó MARS III nevű konstrukcióval, mely abszolút presztízstermékhez méltó módon elég magas áron kerül majd az üzletekbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés