Hirdetés

A MediaTek az új generációs PowerVR-re szavaz

A MediaTek friss útitervéből kiderül, hogy az év második felében érkezik egy igen erős tabletekbe szánt SOC, mely az Imagination PowerVR G6200-as IGP-jét használja. Ez a rendszer a Rogue architektúrára épül, így igazán új generációs megoldásnak tekinthető. Az MT8135 két-két darab ARM Cortex-A7-es és Cortex-A15-ös processzormagot használ, így az ARM Big.Little koncepciót valósítja meg. Ez tekinthető újdonságnak is, hiszen kétszer kétmagos megoldással ebben a formában még nem találkozhattunk. Más szempontok szerint alapvetően a kötelezőt hozza a Globalfoundries 28 nm-es gyártástechnológiáján készülő lapka, de a fentebb említett IGP több karaktert érdemel.

Az MT8135 PowerVR G6200-as integrált grafikus vezérlő még az első verziója a Rogue architektúrára épülő fejlesztéseknek. Azóta az Imagination már előállt a G6230-cal, ami ugyanazt tudja, mint az előbbi rendszer csak jobb energiahatékonyság mellett. Valószínű, hogy a MediaTek is átáll később az újabb dizájnokra, de első nekifutásra minden bizonnyal csak a korai implementációk beépítésére volt idő. Ez viszont nem gond, mivel a PowerVR G6200 így is maga mögé utasítja a legtöbb konkurens IGP-t, ha a teljesítmény/fogyasztás arányról van szó. A rendszer technikai képességeivel egyedül az ARM Mali-T600-as sorozat vetekedhet, mely hasonló elvek szerint készült.

MediaTek MT8135
MediaTek MT8135 [+]

A Rogue architektúrára épülő fejlesztés esetében meg kell jegyezni, hogy a MediaTek a tesszellátor nélküli verziót kérte, ami nyilván logikus, hiszen ez a funkció csak Windows RT és 8 operációs rendszeren használható ki. Bár az Imagination csak a tesszellátor meglétében különbözteti meg a PowerVR Series6 konfigurációkat, mindenképp hozzá kell tenni, hogy a windowsos opciók eltérő USC-ket kapnak, hogy képesek legyenek a DirectX 11.1 kihasználására. Mindemellett az Android nem támogatja az előbbi API-t, így az enyhén butított USC-k is megfelelnek az OpenGL ES 3.0-hoz, az OpenCL 1.2-höz és a Renderscripthez. A PowerVR G6200 egyébként két USC-t használ, melyekhez egy megosztott textúrázó tömb tartozik. Kiderült az is, hogy egy USC-ben 16 darab skalár processzor található, amelyek egy FMA utasítást hajtanak végre órajelenként. Sajnos a konkrét magórajelről még nincs adat, de az Imagination korábban 650 MHz-es ajánlott értékről beszélt, ezt viszont az adott gyártó önhatalmúlag bármikor felülbírálhatja.

A MediaTek még az okostelefonok piacára is készül két olyan lapkáva, amelyek szintén az új Series6-os PowerVR rendszert rejtik. Arról azonban nincs adat, hogy melyik konfigurációt. Valószínű, hogy az MT6588-ben és MT6592-ben is a fentebb részletezett PowerVR G6200-as IGP lesz, de alacsonyabb órajelen működtetve. Az említett két lapka egyébként alapvetően a processzormagok számában különbözik. Az előbbi négy, míg az utóbbi nyolc darab ARM Cortex-A7-es magot kap, a tervezett órajel pedig rendre 1,7 és 2 GHz lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés