Hirdetés

CES 2013: OpenCL-es erődemonstrációt tartott az Imagination Technologies

Az Imagination Technologies standján egy igen érdekes demonstráció került elő, mely lényegében az OpenCL felületre volt kihegyezve. A vállalat módosította az Amazon Kindle Fire HD nevű tablet szoftverét, hogy tesztelhesse az integrált grafikus processzort általános számítások mellett. Az OpenCL az ultramobil termékek piacán egy óriási ígéret, hiszen a fejlesztések aktívan próbálják a termékek fogyasztását leszorítani, és ennek az egyik lehetősége a központi processzor által végzett, jól párhuzamosítható feladatokat az integrált grafikus vezérlőre bízni, ami nem csak jelentősen gyorsabb feldolgozást, de kisebb fogyasztást is eredményez.

Nem véletlen, hogy a Google és az Apple már beépítette az OpenCL támogatását az Android és az iOS operációs rendszerekbe, de egyelőre ez a funkció a végleges verziókban le van tiltva. Ennek az oka természetesen az, hogy a két vállalat még mindig a tesztelés fázisánál tart, így a támogatást csak akkor biztosítják, ha kész lesz a rendszer. Itt valószínű, hogy mindkét piaci szereplő a WebCL-re fogadására készül, amellyel a jól párhuzamosítható webes számítások az IGP-re bízhatók.


(forrás: Engadget)

A fenti videóból látható, hogy az idei CES alkalmával a Imagination Technologies egy fizikai szimulációt futtatott a Kindle Fire HD módosított Androidot használó verzióján, mely így az IGP erejével számolta a szövet mozgását egy szilárd golyóval való interakció során. Ehhez hasonló tesztprogramokat a PC-n már pár éve láthattunk, de nyilván ma már egy ultramobil fejlesztés is alkalmas rá, hiszen ezek egyre gyorsabbak és a tudásuk is fejlődik. A bemutatott koncepció főleg a játékokban lehet jól alkalmazható, de sokkal érdekesebb a videó második részében látható demonstráció, mely képmanipulációt tesz lehetővé az ultramobil IGP-ken. Ennek a tesztnek az volt a lényege, hogy a jól párhuzamosítható számítások mennyivel hatékonyabban végezhetők el az IGP erejéből, a központi processzor erőforrásit teljesen felszabadítva. A Kindle Fire HD-vel megegyező tesztrendszer a képmanipulációt 43 képkocka/másodperces sebességgel végezte, és a platform fogyasztása 3,9 watt volt, továbbá a processzor erőforrásai lényegében kihasználatlanok voltak. A számítást áthelyezve az egyik processzormagra a sebesség 15 képkocka/másodpercre esett vissza, a fogyasztás pedig 4,2 wattra nőtt. Két processzormag használata mellett a tempó 26 képkocka/másodpercre emelkedett, ami még mindig alatta van az IGP teljesítményének, ráadásul a központi processzormagok majdnem teljesen le vannak terhelve, de ami még ennél is rosszabb az a fogyasztás, ami 5,25 watt lett.

Az Imagination Technologies példájából látható, hogy a Google és az Apple nem véletlenül szeretné beépíteni az OpenCL támogatást a mobil operációs rendszerekbe, továbbá nem véletlen a WebCL irányába mutatkozó komoly támogatás, hiszen a legtöbb okostelefont és tabletet böngészésre használnak, és jól párhuzamosítható megterhelő tartalmak mellett az IGP-vel való feldolgozás sokkal energiahatékonyabb a központi processzornál, vagyis jelentősen nőhetne a termékek üzemideje. Természetesen az OpenCL támogatása a hardver oldaláról is egyre jobb, hiszen az új generációs IGP-k lényegében az általános számítások hatékonyabb feldolgozása felé mozdultak el. Ez speciel a fentebb részletezett tesztplatform által használt ötödik generációs PowerVR SGX fejlesztésre még nem igaz, vagyis egy új, jobb felépítésű IGP még hatékonyabban dolgozik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés