Hirdetés

Május elején jön a kétmagos Turion 64 X2

A német ComputerBase információi szerint az AMD Taylor fejlesztési kódnevű kétmagos mobil proceszorának bejelentésére május 9-én kerülhet sor. Az asztali processzoroknál alkalmazott terminológiát követve a noteszgépekbe szánt lapkákat a Turion 64 X2 elnevezés különbözteti meg egymagos testvéreiktől.

A két magra való áttérés több más változtatással is együtt ját, így a Taylor már kétcsatornás DDR2 memóriavezérlőt tartalmaz, Socket S1 foglalatba illeszkedik, és támogatja a Pacifica és Presidio néven ismert virtualizációs és biztonsági technológiákat. A jelenlegi helyzethez hasonlóan energiafelvétel szerint a kétmagos Turionok is két szériába tagolódnak 25, illetve 35 watt maximális fogyasztással. A határértékek megtartását részben a feszültség csökkentése teszi lehetővé, egy 1,8 GHz-es CPU például beéri 1,075 voltos táplálással szemben a jelenlegi 1,2 voltos (MT), illetve 1,35 voltos (ML) üzemfeszültséggel. További megtakarítást eredményez, hogy kis terhelésnél az órajel 800 MHz-re, a feszültség 0,9 voltra csökken. A rendszerrel a CPU továbbra is 800 MHz-es HyperTransport interfészen keresztül kommunikál.

Az új processzorok bejelentésével egyidejűleg a hírek szerint megkezdődik a köréjük épülő noteszek forgalmazása is. Ami pusztán a CPU technológiai jellemzőit illeti, az AMD ezzel átmeneti előnybe kerül az Intellel szemben: a virtualizációt a Core Duo processzorok csak később fogják támogatni, a 64 bites utasításkészlet pedig csak a Merom kódnevű lapkákkal vonul be a Centrino platform funkciói közé. Más kérdés, hogy ezek az előnyök mennyire lesznek vonzóak az AMD potenciális vásárlói számára...

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés