Hirdetés

Linksys router UMTS kapcsolatok megosztásához

A Linksys bemutatta új routerét, amely WLAN-ok számára hozzáférési pontként, útválasztóként funkcionál, az internetre azonban nem telefonvonalon vagy kábelen keresztül csatlakozik – PC Card aljzatába olyan kártya illeszthető, mellyel mobilhálózatokhoz kapcsolódhat. A WRT54G3G jelzést viselő routert elsőként a Vodafone kínálja saját Mobile Connect 3G/GPRS bővítőkártyájával, illetve a megfelelő szolgáltatással párosítva.

A GPRS-szel is kompatibilis, de elsősorban UMTS rendszerű adatátvitelre szánt szettet először Spanyolországban dobták piacra, de néhány héten belül megjelenik máshol is, ahol már rendelkezésre állnak harmadik generációs mobilhálózatok. A termékkel főként az üzleti felhasználókat célozzák meg; Spanyolországban magát a hardvert mintegy 300 euróért lehet megvásárolni, ha egy havonta 50-90 euróba kerülő UMTS szolgáltatást is rendelnek mellé.

A megoldás kapóra jöhet azok számára, akik gyakran dolgoznak terepen, például építkezéseken munkatársaikkal együtt. A WRT54G3G a helyi hálózat állomásaival 802.11b/g szabvány szerint kommunikál, rendelkezik továbbá Ethernet porttal számítógépek vagy nyomtatók csatlakoztatásához. A biztonság érdekében az eszköz SPI tűzfallal és WPA titkosítással szolgál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés