Hirdetés

Kis merevlemezek felnőttes tárkapacitással

A Toshiba új 1,8 hüvelykes merevlemezekkel jelentkezett, melyek között szubnoteszekbe, UMPC-kbe szánt, illetve elsősorban szórakoztatóelektronikai készülékekbe illő változatok egyaránt megtalálhatók – utóbbiaknál az energiatakarékos működés még inkább előtérbe kerül. A gyártó új mini HDD-i között immár 120 GB kapacitású is elérhető, míg a többi, 60 és 80 GB-os típus kisebb fizikai méretekkel dicsekedhet: mivel csak egyetlen lemeztányért tartalmaznak, vastagságuk nem haladja meg az 5 millimétert, és persze könnyebbek is.

A nagyobb méretű hang- és videofájlok tárolásához optimalizálták a szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt tárolókat, melyek szektormérete 1 kilobájt. A Toshiba nem először folyamodik ehhez a megoldáshoz, a szeptemberben ugyanebben a méretosztályban bejelentett 160 GB-os winchestert például 4 kilobájtos szektorokkal készíti. Az egyik modell kisebb, percenként 3600-as fordulatszáma az energiaigény és az amúgy is minimális üzemi zajszint további csökkentését célozza. Természetesen valamennyi meghajtót igyekeznek a lehetőségekhez mérten érzéketlenné tenni a mechanikai behatásokra; működés közben 500g, üzemen kívül akár 1500g gyorsulást képesek rövid (2, illetve 1 ms) ideig károsodás nélkül elviselni.

A Toshiba az SSD-k térhódítása ellenére bízik abban, hogy 1,8 colos merevlemezeinek ár/érték aránya még hosszú ideig vonzóvá teszi őket a gyártók számára. Az immár nyolcadik generációs mini HDD-ket e hónaptól szállítják a partnereknek.


Azóta történt

Előzmények

Hirdetés