Hirdetés

Küszöbön a fél terabájtos mobil merevlemez

A jövő heti Consumer Electronics Show (CES) alkalmából rekordkapacitású merevlemezt mutat be a Hitachi: a notebookokhoz, blade szerverekhez szánt, 2,5 hüvelykes Travelstar 5K500 – az eddig ebben a méretkategóriában csúcsnak számító 320 GB helyett – 500 GB adatot képes tárolni. Az adatsűrűség növelése helyett a gyártó ahhoz a trükkhöz folyamodott, mellyel korábban 300 GB-os tárolóegységével a Fujitsu is jó ideig első tudott maradni, vagyis a beépített lemeztányérok számát növelték meg eggyel. A Travelstar 5K500-ban így három tányér és összesen hat író-olvasó fej található, ami miatt vastagsága nagyobb a megszokottnál: 9,5 helyett 12,5 milliméter.

Az összetettebb mechanika miatt nem nő a merevlemez fogyasztása, írás-olvasás közben 1,9 wattot, üresjáratban 1 wattot, készenléti állapotban mindössze 0,2 wattot vesz fel. Motorja 5400-as percenkénti fordulatszámon jár, puffermemóriája 8 MB, átlagos keresési ideje 12 ms. Az alapváltozat 3 Gbps-os SATA interfésszel rendelkezik, lesz azonban hardveres titkosítással ellátott kivitel is, mely lassabb, 1,5 Gbps-os SATA csatolón keresztül kommunikál. Ugyanilyen belső felépítéssel bír a 400 GB kapacitású változat is, melynél nem a tányérok számát csökkentik, hanem az adatsűrűséget mérséklik 260-ról 211 gigabit/négyzethüvelykre.

Az új adattárolókban megtalálható a szerverekhez szánt winchestereknél szokásos Rotational Vibration Safeguard (RVS) technológia, mely a rezgések okozta hibalehetőségeket küszöböli ki. Ezt eredetileg a merevlemezek és hűtőventilátorok motorjai által keltett vibrációk miatt vezették be, melyek szerverszekrényekben továbbterjedve írási, olvasási hibákat eredményezhetnek. A Hitachi szerint hasonló hatása lehet a noteszgépekbe épített hangszóróknak is, amit a winchesterbe épített rezgésérzékelő szenzorral igyekeznek megelőzni.

A Travelstar 5K500 februártól lesz elérhető, a szerverekbe való, folyamatos üzemre alkalmas E5K500 pedig a második negyedév végén érkezik. Az új mobil winchester egyik első felhasználója az Asus lesz, amely M50 és M70 jelű notebookjaiba építi azt, akár páros konfigurációban is, valósággá válnak tehát az 1 terabájt tárkapacitással szolgáló hordozható számítógépek is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés