Hirdetés

Lassan erőre kap a kék lézer

Jövőre a jelenleg kapható változatokhoz képest jelentősen gyorsabb írási tempót elérő nextgen optikai egységek kerülhetnek forgalomba, köszönhetően a lézerdiódákat gyártó vállalatok és a lemezeket előállító cégek folyamatos fejlesztéseinek. A piaci forgalomban tavaly megjelent, egymással versengő két szabvány, a Blu-ray és a HD DVD a hagyományos DVD-k kapacitásának többszörösét nyújtja, az asztali és PC-s írók azonban a konkurenciaharc és az új, sokak szerint kiforratlan technológia miatt egyelőre csak mérsékelten lelkes fogadtatásban részesülnek.

A gyártók és érdekszövetségek a maximális kapacitás, illetve az írási sebesség növelésével próbálják még vonzóbbá tenni saját technológiáikat. Utóbbihoz nyújt most segédkezet a lézerdiódákat gyártó japán Nichia Corp., aki a nemrég véget ért Laser Expo 2007 rendezvényen jelentette be, hogy még idén elkészíti és piacra dobja a Blu-ray és HD DVD írókhoz egyaránt használható diódáinak továbbfejlesztett, a korábbinál nagyobb energiájú lézer kibocsátására alkalmas változatait.


Jövőre felpöröghetnek

Az új lézerek a Nichia jelenleg kapható hasonló komponensei által kibocsátott maximálisan 130 mW-os fénysugárhoz hasonlítva 40-90 százalékkal erősebb írási energiával dolgoznak majd. Ezekkel a diódákkal a kék lézeres egységeknél is elérhetővé válhat a 4-8x tempójú kétrétegű írás – feltéve, ha lesz olyan lemez, amely a megnövekedett írási sebességet elviseli.

A gyártó júniusban dobná piacra a 180 mW energiájú fényt kibocsátó lézerdiódákat, jövő januárban pedig már 250 mW-os modelleket szállítana partnereinek. A vállalat jövő évi gyártási ütemterveiben szerepel még egy 320 mW-os lézerdióda is – a várhatóan még 2008 első félévében piacra kerülő komponens segítségével akár a 10-szeres sebességű kétrétegű írás is megvalósulhatna, ami Blu-ray és HD DVD korongoknál egyaránt 360 Mb/másodperces adatrögzítési tempót feltételez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés