Hirdetés

Kritikus projektet veszélyeztet a 10 nm-es node késése az Intelnél

A processzorok meglesznek nélküle, de a cég egyik legfontosabb víziója már nem.

Bár az Intel esetében a 10 nm-es node késését sok esetben csak a processzorok szemszögéből vizsgálja a piac, a helyzet az, hogy ezek a termékek meglesznek még 14 nm-en is. Problémát maximum a kapacitáshiány okozhat, elvégre az Intel ilyenkorra már azt tervezte, hogy több új modellt 10 nm-en gyártanak majd, viszont az eljárás gondjai mellett gyakorlatilag mindennel a 14 nm-es gyártókapacitást kell terhelni. Ez persze valamennyire kezelhető, méghozzá olyan formában, hogy a kevésbé kritikus lapkák (például vezérlők) esetében az újabb projekteket egyszerűen törlik vagy csúsztatják.

Végeredményben tehát a PC-piac egésze szempontjából a helyzet nem ideális, de maximum csak részesedést fognak veszíteni a problémákkal. Egyedül a szerverek szegmensében lehet nagyobb a gond, nem véletlenül mondta nemrég Brian Krzanich, a vállalat volt elnök-vezérigazgatója, hogy 20% alatti szinten kell majd tartani a jelenleg nagyjából 1%-on tanyázót az AMD-t. Erre valószínűleg már van rengeteg potenciális terv, vagyis egészen sokáig el lehet időzni a 14 nm-en, mielőtt kritikussá válna a helyzet.

Az elmúlt években azonban az Intel számos olyan projektet indított, amelyeknek közvetlenül nincs sok közük a PC-piachoz. Ilyen például az 5G-s jövőképük, amibe elképesztő mennyiségű pénzt invesztáltak, és látszott, hogy ki akarják használni a mobil szegmens, forradalminak kikiáltott átalakulását. Ez az a terület, ahol a 10 nm-es node elérhetősége kritikus lenne, ugyanis itt nem lehet várni a javulásra. Az Intel az összes 5G-s fejlesztését az említett, nem túl jól működő gyártástechnológiára tette fel, vagyis ha nem sikerül záros határidőn belül megoldani a problémákat, akkor a cég rengeteg pénzt csak úgy elégetett, és nem lesz sok esélyük az 5G-s piacon belül megvetni a lábukat.

Rossz nyelvek szerint Brian Krzanich veszte is az 5G-s fejlesztések aktuális állapota volt, amíg ugyanis a Qualcommnak már kész az összes szükséges komponense (ideértve a QTM052 mmWave antennamodult, a QPM56xx rádiófrekvenciás modult, illetve az X50-es modemet), addig az Intel ettől még nagyon messze van, elsődlegesen a 10 nm-es node problémái miatt. Ráadásul a Santa Clara-i óriáscég esetében egy extra nehézség, hogy rádiófrekvenciás modult a partnereknek kell tervezni, ami egyrészt nem egyszerű feladat, másrészt az adott partner fejlesztése is az Intel 5G-s modeméhez kötődik, vagyis ha az nem készül el időre, akkor más cég 5G-s projektje is nehéz helyzetbe kerül. Emellett az Intel a bérgyártással kapcsolatos üzleti modellt is leginkább az 5G köré építette, vagyis a partnerek rádiófrekvenciás és antennamoduljai is a jelenleg problémás gyártástechnológiát használják.

Tekintve azt, hogy a Qualcomm a következő év elején már 5G-s ultramobil eszközt hozna a piacra, az Intel helyzete nem túl rózsás. Az aktuális ígéret szerint az évtized végére lesz 5G-s PC-jük, de ez nagymértékben függ attól, hogy a 10 nm-es node problémát maguk mögött tudják-e hagyni. Márpedig innentől kezdve ez kritikus fejlesztési szempont, ezen ugyanis nem csak pár százaléknyi részesedés múlik, hanem konkrétan az 5G-s piac meghódítása, ahol a Qualcommnak már most óriási fórja van.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés