Hirdetés

Mégsem a piac az oka a csúcskategóriás MediaTek Helio hiányának?

Állítólag készült a Helio X30 utódja, de nem tudták volna legyártani.

Az előző év végén számoltunk be arról, hogy a MediaTek egy darabig szünetelteti a csúcskategóriás fejlesztéseit, így a Helio X30 a mai napig nem is kapott utódot. A vállalat akkor azzal magyarázta a helyzetet, hogy a Helio X30 nem találta meg a maga piacát, ugyanis az integrált modem nem volt elég jó bizonyos régiókra, és eközben a kínai gyártópartnerek jellemzően nem adnak ki csúcskategóriás telefont, vagyis számukra az említett SoC túlságosan is fejlett és drága volt.

A napokban azonban érdekes pletyka ütötte fel a fejét, ugyanis a MediaTek állítólag kényszerből lőtt le egy csúcskategóriás fejlesztést. A probléma az volt, hogy a cég az Intel 10 nm-es gyártástechnológiáját használta volna a következő generációs tempós rendszerchiphez, de az egyszerűen nem állt készen arra, hogy idén kiadásra kerüljön egy újabb, nagy teljesítményű Helio SoC. Ezt ma már meg lehet érteni, az Intel is csak rendkívül korlátozott elérhetőség mellett szállítja a Cannon Lake kódnevű lapkát.

Eredetileg egyébként sokan kétségbe vonták a MediaTek érvelését, hiszen a Helio X30-at ugyan valóban kevesen alkalmazták, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy késett, illetve technikailag sem volt annyira kiemelkedő megoldás. Ezzel szemben a szintén csúcskategóriába nevező Helio X20-at kifejezetten kedvelték a partnerek, köszönhetően annak, hogy igen kellemes tempót kínált az adott időszakon belül. Emiatt nagyon furcsa volt, hogy a MediaTek a piacot hibáztatta a Helio X30 sikertelenségéért, holott igazából ez csak a lapkán múlott.

A friss híresztelések birtokában valószínűbb, hogy az egész csak egy fedősztori lehetett, hiszen kiderülhetett a cég számára, hogy az Intel képtelen biztosítani nekik a 10 nm-es gyártókapacitást, így a legkisebb arcvesztés mellett egy fentiekhez hasonló magyarázattal lehetett kiszállni a csúcskategóriás küzdelmekből, logikusan levezetve, hogy az érintett, 2016-ban még nagyon is kritikus fontosságú szegmens pár hónappal később már elhanyagolhatónak számít.

A MediaTek egyébként ebbe nem fog belehalni, persze biztos hiányoznak a Helio X20-hoz hasonló sikerek, de a vállalat sosem zárta ki, hogy idővel visszatérjenek egy új csúcskategóriás, remélhetőleg versenyképes lapkával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés