Hirdetés

Impozáns Z490-es alaplapok az EVGA puttonyából

Az újdonságok a DARK és FTW termékcsalád égisze alatt érkeznek, és az előbbi határozottan egy "végső" pakknak tűnik.

Mostanában a gyártók elkezdték ömleszteni az Intel új, LGA1200-as platformjához való, Z490-es lapkakészletre épülő alaplapjaikat, és ez alól a trend alól az EVGA sem kivétel. A patinás gyártó rögtön két modellel indít, melyek közül elsősorban a tuningosokat célzó Z490 DARK az igazán érdekes, mivel annak a tokozás környéki részét az órajel mutató forgásával ellentétes irányban, 90 fokkal elforgatták. A 18 fázisos tápellátással büszkélkedő deszka két DIMM slotjába legfeljebb 64 GB-nyi DDR4-4600-as RAM-ot passzinthatunk, és a grafikus alrendszer, továbbá az egyéb bővítőkártyák számára három, fémmel megerősített x16-os PCI Express 3.0-s (x16/0, x8/x8, x8/x8/+4) foglalatot és egy x4-es PCI Express 3.0-s sínt kapunk.


(forrás: EVGA) [+]

Háttértárolóinkat a nyolc SATA csatlakozón kívül két NVMe-s M.2 aljzat várja, és a mérnökök egy U.2 csatolónak szintúgy szorítottak helyet az E-ATX formátumú, 10 rétegű nyomtatott áramköri lapon. A hangkeltésért egy EVGA NU Audio SV3H615 fejhallgató erősítővel megtoldott Realtek ALC1220-as kodek felel, míg a hálózati kapcsolódás vezetékes szinten egy Intel I219-V kontroller hajtotta gigabites, valamint egy Intel I225-V-s, 2,5 gigabites Ethernet anyával valósítható meg, ellenben a vezeték nélküliségre esküdőknek sincs okuk az aggodalomra, hiszen a csomagot egy Bluetooth 5.1-gyel kombinált Wi-Fi 6 modul teszi teljessé.


(forrás: EVGA) [+]

A hátlapi panelen két USB 3.2 Gen1 Type-C, öt USB 3.2 Gen2 Type-A, két USB 2.0, illetve egy PS/2 kombóport figyel a mini DisplayPort kimenet, az S/PDIF-fel megtoldott audio jackek és a Clear CMOS gomb társaságában. A Z490 DARK-on megtalálható a teljes diagnosztikai LED park, a power és reset gombok, és még a PCI Express sávok ki- és bekapcsolásához szükséges kapcsolókat is megkapjuk. Ha ez nem volna elég, akad még egy dedikált, fedélzeti USB port is, ami kifejezetten a CPU-t vagy a BIOS-ba történő belépést nélkülöző BIOS frissítés okán létezik – természetesen ilyen szintű felszereltséghez dukál a tripla BIOS is.

A másik EVGA modell a hatrétegű NYÁK-kal szerelt Z490 FTW WiFi, ami már egy jóval konvencionálisabb elrendezéssel bír, és talán egy fokkal kevésbé indítja be a nyálelválasztást, mint "sötét" testvére. A VRM részleg már "csak" 14 fázisos, ellenben a DIMM slotok száma megduplázódott, így akár 128 GB-nyi DDR4-4400-as memóriában is gondolkodhatunk. A két x16-os PCI Express slot újfent "fémpáncélt" visel, és a magányos x1-es PCI Express szintén megvan, ahogy a mindenféle Clear CMOS és egyéb, nyitott házban különösen hasznos kapcsolók is megmaradtak (a PCI Express sávokat manipuláló darabon kívül), ám a három BIOS chip helyett csupán kettő jár hozzá – de az alaplapi firmware CPU-mentes frissítéséhez kellő bónusz USB csatolót nem spórolták le a gyártósoron.


(forrás: EVGA) [+]

Két NVMe-s M.2 SSD-nk mellé még 6 SATA-t kapunk, a hangkodek pedig megegyezik a Z490 DARK-ra integrálttal. A hálózatot érintve egy Intel I219-V-s, gigabites Ethernet található a repertoárban, amit az amerikai multi Wi-Fi 6-tal és Blouetooth interfésszel is megfejel az M.2 Key E slotnak hála.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés