Hirdetés

Közel a kétmagos VIA Nano megjelenése

A VIA bejelentette, hogy befejeződött a kétmagos Nano processzor fejlesztése, mely a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiáján készül. A végleges terméknek már csak a specifikálása van hátra, ami azt jelenti, hogy legkésőbb márciusban a piacra kerül. A két darab Nano 3000-es magot tartalmazó lapka a korábbi megoldásokhoz hasonlóan NanoBGA2 tokozást használ, vagyis az alaplapokat nem kell áttervezni az extra mag hozzáadása miatt. Az üresjárati fogyasztás az információk szerint 500 mW lesz, ám ennél bővebb információt nem közölt a vállalat. A lapkakészlet szerepét a korábban bemutatott VN1000 töltheti be a VT8261-es déli vezérlőhíd társaságában, de a VX900-hoz is használható lesz. Ennek megfelelően a két darab processzormag a 800 MHz-es VIA C4-es buszon kommunikál a vezérlővel.

A VIA Nano X2 jelzés alatt dobja majd piacra az újdonságokat, az órajelekről azonban még nincs pontos adat.

A vállalat persze nem csak a kétmagos Nano processzorral készült. Bejelentésre kerül ugyanis a világ első beágyazott rendszerekbe szánt grafikus kártyája, eH1 jelzéssel. Ezzel kapcsolatban kissé értetlenül állunk, hiszen a beágyazott rendszerek kis százaléka rendelkezik PCI Express x16-os porttal, továbbá a ventilátor sem kedvelt dolog ilyen környezetben. Tény azonban, hogy a termék megjelenik, ám kicsi az esély rá, hogy kedvelt megoldás lesz a megcélzott piacon.

VIA eH1
VIA eH1

Az eH1 az S3 Chrome 5400E jelzésű megoldásra épül, vagyis egy 65 nm-es gyártástechnológiával készülő, BGA tokozású chip kerül a félmagas nyomtatott áramkörre. A 64 bites buszhoz kapcsolódó fedélzeti memória DDR3 lapkákra épül, és 512 MB-os kapacitást kínál. A GPU az OpenCL 1.0 mellett támogatja a DirectX 10.1-es, OpenGL ES 2.0-s és az OpenGL 3.1-es grafikus API-t, továbbá rendelkezik ChromotionHD 2.1-es funkcióval, ami a nagyfelbontású MPEG-2/4, WMV/VC-1 és H.264 videók hardveres dekódolását segíti. A hátlapon egy DVI és egy HDMI kimenet kapott helyet, emellett a VIA sztereó 3D-s technológiája is támogatott.

A VIA eH1 már rendelhető, az áráról azonban nem számolt be a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés