Hirdetés

A TSMC gyárthatja a VIA új termékeit

A VIA egyre nehezebb helyzetben van az x86-os processzorok piacán. A gyártó aktuális megoldásai gyakorlatilag csak a beágyazott rendszerek szegmensében versenyképesek, így nem is meglepő, hogy főleg erre a területre építkeznek. A legnagyobb problémát a gyártástechnológiai lemaradás jelenti, mivel a cég a Fujitsu 65 nm-es eljárását használja, ám az ma már messze nem nevezhető korszerűnek. Az FTC azonban nemrég megegyezett az Intellel, így a Santa Clara-i óriáscégnek el kellett fogadnia néhány feltételt a pénzbüntetés elkerülése érdekében. A döntés a VIA számára kedvezőnek bizonyult, hiszen sokkal modernebb technológiákat felvonultató bérgyártókkal alakíthatnak majd ki partneri viszonyt.

Az információk szerint a legkisebb processzorgyártó az év végén mutatja be a kétmagos Nano CPU-kat, melyek a TSMC 40 nm-es LP gyártósorain készülhetnek. Ezt az eljárást használja egyébként az AMD Ontario lapkája is, így a VIA számára jelentős löketet eredményezhet a váltás. A Computexen már feltűnt egy kétmagos Nano rendszer, de ez sosem fog kereskedelmi forgalomba kerülni. A VIA a jelenlegi generáció fogyasztását szeretné hozni, amire minden esély megvan, ám az új Nano DC termékcsalád esetében 2 GHz-es órajelet szeretnének alkalmazni, ami a teljesítményre nagyon jó hatással lesz. A vállalat továbbra is a V4-es rendszerbuszt használná, ám a frekvenciát 1333 MHz-re lőnék be a mérnökök. A másodlagos gyorsítótár mérete 2 MB lesz, míg a processzormagok az Isaiah architektúra modernizált változatára épülnek.

Az igazán érdekes időszak a 2011-es év vége lehet, mivel a VIA négymagos processzorral rukkolna elő, ami mellé új lapkakészlet is érkezne. A VN11-es kódnéven ismert vezérlő DirectX 11-es API-t támogató grafikus magot rejt. Valószínűleg az S3 hamarabb kijön az új architektúrára épülő diszkrét megoldásokkal, így a termék IGP-jének várható képességei hamarabb is kiderülnek. Várhatóan a gyártás továbbra is a TSMC-re hárul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés