Hirdetés

A vállalatok az analóg monitorkimenetek kivégzésére készülnek

Az analóg monitorkimenetek napjai meg vannak számlálva. A PC-s GPU-piac legnagyobb részesedéssel bíró szereplői, név szerint az Intel és az AMD összefogott a kijelzők gyártásával foglalkozó Samsung, LG, Dell és Lenovo négyessel, a digitális interfészek gyorsabb terjesztésének érdekében.

Az Intel és az AMD be is jelentette, hogy 2015-től egyetlen terméken sem támogatják az analóg interfészeket, így a DisplayPort és a HDMI gyorsabb adoptálására ösztönzik az érintett cégeket. Ez nyilvánvalóan komoly felhívás, hiszen az említett két vállalat uralja a teljes szegmens 77%-át.

Eric Demers az AMD vezető technikai igazgatója szerint a GPU-k által nyújtott szolgáltatások gyorsan fejlődnek, így az analóg kimenetek támogatásának később nem lesz értelme. Egyre több felhasználó fog több kijelzőt, magasabb felbontást, vagy 3D-s megjelenítőt használni, és e funkciók többségét csak az új verziójú DisplayPort és HDMI portok kezelik. Az AMD szerint az új PC-s monitorok területén a DisplayPort 1.2 lesz az alkalmazott felület, míg a televíziók valószínűleg megmaradnak a HDMI 1.4-nél, annak ellenére, hogy a konkurens DisplayPort jobb képességekkel rendelkezik.

A DisplayPort és a HDMI teljesen átveszi az uralmat
A DisplayPort és a HDMI teljesen átveszi az uralmat

Az analóg interfészek kivonása persze hamarabb is elkezdődik, hiszen az AMD és az Intel már 2013-ra is tervez olyan terméket, mely csak digitális kimenetet támogat. Ez már a mai monitoroknál sem jelent problémát, hiszen alapkövetelmény legalább egy digitális bemenet alkalmazása, és az évek előrehaladtával a jelenlegi legfejlettebb interfészek is szerephez jutnak az összes terméken. Amint eltűnik az analóg kimenetek támogatása a grafikus processzorokból, úgy a kijelzőket gyártó cégek sem érdekeltek a D-Sub további alkalmazásában, vagyis a közel 20 éves technológia ténylegesen kihal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés