Hirdetés

Könnyen megetethető Plextor író

A slot-in rendszerű lemezkezelő mechanikával ellátott optikai meghajtók eddig elsősorban a japán Pioneer nevéhez fűződtek, miután a cég az autó-HiFi rendszereknél használatos megoldást évekkel ezelőtt átültette a számítógépekbe szerelhető optikai egységekbe. A hagyományos tálcás megoldásnál kényelmesebb, biztonságosabb és nem utolsósorban sokkal elegánsabb eljárást a Pioneeren kívül azonban mindeddig kevés cég alkalmazta. A Plextor európai központja által küldött információk szerint a március első felében megrendezésre kerülő CeBIT-en végre megtörik a jég; a neves gyártó ugyanis itt bocsátja útjára első slot-in mechanikával szerelt DVD-íróját, a PX-716AL típusjelzésű modellt.

A belső DVD-író modellszámozásából máris levonhatóak az egység tudásával kapcsolatos első következtetések, melyeket a Plextor nem is cáfol; a PX-716AL ugyanis minden paraméterében megegyezik a hónapokkal ezelőtt bejelentett PX-716A modellel, egyedül a lemezbehúzó-kiadó mechanikát cserélte le a gyártó. Az új rendszer a Plextor szerint mintegy 20 000 lemezkivételi-behelyezési műveletre van hitelesítve, ami a gyártó állítása szerint esetenként a duplája a konkurencia által alkalmazott hasonló mechanika élettartamának.

Az író a frissített vezérlőprogramnak köszönhetően a kétrétegű lemezeket (legyen az akár DVD-R DL, akár DVD+R DL szabványú) egységesen 6-szoros maximális sebességgel írja, az egyrétegű lemezeknél az írási sebesség ennek csaknem a háromszorosa (16x) lehet mindkét szabvány esetén.

A PX-716AL májustól vásárolható meg körülbelül 56 000 forintos bruttó fogyasztói áron (dobozos változat), a termékre az Európai Unió tagállamaiban két év garanciát vállal a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés