Hirdetés

Kiszivárogtak az első részletek az AMD új négymagosairól

Egy héttel az AMD négymagos, Barcelona kódnevű Opteronjainak technológiai bemutatója után kiszivárogtak az első részletek az új processzorsorozat közelebbi paramétereit illetően. A kínai HKEPC weboldal birtokába jutott friss ütemterv szerint – amennyiben az ütemterv valós alapokkal rendelkezik – kezdetben hét változatban lát napvilágot az AMD első négymagos processzora, a CPU-kat pedig három kategóriába sorolják majd.

Az alacsony áramfelvételű, Socket F foglalatba illő négymagos Opteronok a hírek szerint 1,9 és 2,0 GHz-es órajelekkel kerülnek forgalomba – ezek TDP-je a jelenleg kapható kétmagos változatokéval megegyezően 68 watt lesz. A normál változatok 2,1, 2,2 és 2,3 GHz-es órajelfrekvencián ketyegnek, míg a legerősebb modellek 2,4 és 2,5 GHz-en járnak. Előbbiek 95, utóbbiak 120 wattos TDP-vel rendelkeznek majd – állítja a HKEPC. A processzormagok egyenként 512 kB másodszintű gyorsítótárat kapnak, valamint közösen rendelkeznek majd egy 2 megabájt méretű megosztott, harmadszintű gyorsítótár felett. Az újdonságok memóriavezérlője maximum DDR2-667-es RAM-ot kezel.

A normál és a nagy energiaigényű (SE) változatoknak az Opteron 1000-es szériában is megjelennek majd alfajaik; ezek a Socket F-es testvérekkel megegyező órajelet és fogyasztást ígérnek, ugyanakkor AM2-es foglalatba passzolnak majd, memóriavezérlőjük pedig elboldogul a DDR2-800-as memóriákkal is. Az AMD múlt heti bejelentése szerint a Barcelona-magos Opteronok a jövő év közepetáján kerülhetnek forgalomba, a kiszivárgott ütemterv tanúsága szerint az AM2-es Opteron 1000-es CPU-k eljövetele a harmadik negyedévben válhat esedékessé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés