Hirdetés

Bemutatkoztak az új Opteronok

A mai napon megérkezett az AMD első válasza a Core 2 mikroarchitektúrájú, Woodcrest kódnevű szerverprocesszorok júniusi debütálására. A szerverpiacon hódító Opteron processzorcsalád most megjelent új tagjai is a jól bevált K8 architektúrára épülnek (az új, K8L mikroarchitektúra jövő nyáron futhat be), ugyanakkor a korábban érkezett, AM2 foglalatba illeszkedő Athlon 64 és Sempron processzorokhoz hasonlóan megújult memóriavezérlőjük révén DDR2 memóriákat kezelnek, valamint ezek a modellek már tartalmazzák az AMD Pacifica kódnéven megismert, AMD-V végleges nevet kapott virtualizációs technológiáját.


Socket F foglalat: fordított láblógatás

Az új Opteronok egyik legfontosabb, első ránézésre is szembeötlő újdonsága, hogy a processzorok jelentős része a 940 tűs Socket 940 foglalat helyett már az új, 1207 tűt tartalmazó Socket F aljzatba illeszkedik, mely az Intel évekkel ezelőtt bevezetett LGA775 foglalatához hasonlóan került kialakításra, azaz az érintkezőtűk nem a processzoron, hanem magán az aljzaton találhatók. Az AMD most bejelentett, összesen 23 különböző típusú Opteronja közül 17 kapott ilyen foglalatot, az egyutas rendszerekhez fejlesztett változatok az újabb asztali processzorokhoz hasonlóan AM2-es kialakításúak. Az AMD ígérete szerint az új, Socket F foglalatba illeszkednek majd a jövő év derekán megjelenő négymagos CPU-k is, melyek ráadásul ugyanolyan, vagy még kedvezőbb energiafelhasználási mutatókkal rendelkeznek majd, mint a mai kétmagos példányok.

Az egyutas, kétutas és nyolcutas rendszerekbe szánt processzorok energiafelvétele és modellszámozása is változott; a CPU-k maximális fogyasztása 68 és 125 watt között mozog, az új modellszámozás pedig immáron egyaránt reprezentálja a skálázhatóságot, a foglalat generációját, valamint a szérián belüli relatív teljesítményt is. Az új generációs Opteronok nagykereskedelmi ára 255 dollárról indul (ennyibe kerül az 1,8 GHz-en járó AM2-es változat), a legdrágább, 2,8 GHz-es 8220 SE modell listaára 2649 dollár. Az új processzorokra a mai naptól számos ismert gyártó, így többek közt a Sun Microsystems, a HP és az IBM épít megoldásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés