Hirdetés

Egyre nagyobb szerephez jutnak a kisméretű HDD-k

A thaiföldi áradások után már mindenki a növekedéséről beszél. Tény, hogy a termelés még ma sem tökéletes, de a nehezén már túl van a HDD-piac. Persze valószínű, hogy az áradás előtti árazást már nem látjuk viszont, de a termékek ára folyamatosan csökken.

Az IHS iSuppli szerint a merevlemezpiac kilátásai nagyon pozitívak, főleg a 2,5 hüvelykes egységek esetében. Utóbbi termékeket elsősorban a mobil termékekben, illetve a nettopokban alkalmazzák a gyártók, de az asztali PC-k piacán is az egyre kisebb méret, valamint az egyre vékonyabb dizájn a trendi, így a vékonyabb merevlemezek a vastagabb 3,5 colos megoldások helyére pályáznak.

Az nem kérdés, hogy a mobil termékek, illetve a nettopok továbbra is a 2,5 hüvelykes HDD-kre építenek, így a legfőbb változás a rendkívül dinamikusan növekvő LCD-PC-k piacán várható. Manapság e termékek szinte egytől-egyig 3,5 colos HDD-t tartalmaznak, és az IHS iSuppli szerint a változások az egyre vékonyabb dizájnokkal jöhetnek el, méghozzá jövőre. A piackutató vállalat 2013-ban egymillió 2,5 colos HDD leszállítását prognosztizálja az LCD-PC-k szegmensében, és ez az érték 2014-re hárommillióra, míg 2016-ra hétmillióra nőhet. Kiemelve a 2016-os előrejelzést elmondható, hogy a 3,5 hüvelykes HDD-k fogják uralni az LCD-PC-ket nagyjából 31 milliós értékkel, ám a kisebb egységekre való kereslet növekedése nagyobb lesz; a kisebb merevlemezek jövőre az LCD-PC-k piacának 4%-át kaparinthatják meg, míg 2016-ban már 18%-os lehet a részesedésük.

Az IHS iSuppli úgy gondolja, hogy az LCD-PC-kre való igény növekedésével a 2,5 colos HDD-kre való kereslet is nő majd, így a gyártók jövőképébe egyre vékonyabb, illetve energiahatékonyabb termékek kerülnek, ami láthatóan domináns fejlődési irány már az asztali termékek piacán is. Szintén értékes adalék, hogy az előbb említett piackutató cég úgy gondolja, hogy az SSD-k még négy-öt évig nem jelentenek fenyegetést a 2,5 hüvelykes merevlemezekre, mivel nem rendelkeznek olyan nagy tárkapacitással és olyan jó árral, hogy a legtöbb vásárló megfontolja őket, mint alternatíva. Megjegyzendő azonban, hogy az SSD-k gyorsabbak, mint a HDD-k, de egyelőre a legfőbb vásárlói szempont az adattároló tárkapacitása, és ebből a szempontból a merevlemez jelenleg verhetetlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés