Hirdetés

A Donya fiókjával szinte bármilyen notebook ODD-je lecserélhető HDD/SSD-re

Egyes notebookgyártók számára nem újdonság a laptopok optikai meghajtójának helyét másodlagos funkciókkal felruházni, például az üzemidő meghosszabbításának céljából plusz akkumulátorhelynek kialakítani. Tekintve, hogy a gyors tárolók korában a nehézkesen kezelhető és nem túl tempós adatátvitel miatt az optikai adathordozók egyre inkább háttérbe szorulnak, az optikai meghajtók is kezdenek kikopni mind az asztali, mind pedig a hordozható számítógépekből.

Akik úgy látják, hogy a notebookokban az optikai meghajtók csak feleslegesen foglalják a helyet, és szívesebben hasznosítanák más célra az általuk elfoglalt SATA vagy PATA portot – például SSD vagy másodlagos HDD beépítésére – azok számára a Donya DN-69810 kiegészítő jelentheti az üdvösséget. Az egyedülálló beépítőkeret a notebookok ODD helyére illeszkedik, és egyfajta HDD vagy SSD fiókként funkcionál, hiszen valójában egy 2,5"-es tároló befogadására képes.

A rack az eredeti optikai meghajtó szabványos alaplapi SATA vagy PATA és tápcsatlakozóit használja, így ez határozza meg, hogy a keretbe milyen csatolófelületű tárolót illeszthetünk. A gyártó mindkét táborra gondolt, így a keret a soros és párhuzamos ATA interfésszel is kapható, tehát a régebbi notebookok tulajdonosai előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy egy újabb tárolóval bővítsék rendszerüket.

A gyártónál arra is gondoltak, hogy a különböző notebookokban eltérő magasságú ODD-ket használnak, így a 128 x 126 mm-es keret 9,5 és 12,7 mm magas változatban egyaránt elkészült. A Donya DN-69810 1999 jenes árcédulával (nagyjából 5600 forint) kerül forgalomba Japánban, de más országokban várhatóan más, ismertebb márkanévvel kerülhetnek majd a boltok polcaira.

Előzmények

Hirdetés