Hirdetés

Kis étvágyú és nagy tudású az új VIA lapkakészlet

A VIA Technologies leleplezte legújabb lapkakészletét, mely a C7, Eden és Nano processzorokkal kompatibilis, de elsősorban a nemrég bemutatott Nano 3000 szériás központi egységekhez ajánlja a gyártó. A chipset a VN1000 jelzésű északi, és a VT8261-es déli vezérlőhídra épül, a két lapka fogyasztása maximum 12 watt lehet.


[+]

Az északi híd a 800 MHz-es DDR2 és az 1066 MHz-es DDR3 memóriákat támogatja, így a gyártó döntheti el, melyik szabványnak szavaz bizalmat. A rendszermemória kapacitása maximum 16 GB lehet, a PCI Express vezérlő pedig összesen 12 csatornát kezel. Az integrált grafikus processzor szerepét az S3 Chrome 520 névre keresztelt rendszer tölti be, amit felszereltek a ChromotionHD 2.0 videomotorral is, így a Full HD felbontású videók lejátszása sem jelent majd neki problémát. Ezzel a szolgáltatással azonban nem ér véget a funkciók listája, ugyanis az IGP támogatja a DirectX 10.1-es grafikus API-t és az OpenCL platformot, továbbá lehetőség van a DVI, a HDMI, a DisplayPort, illetve a D-Sub kimenet alkalmazására.


[+]

A déli híd a nyolccsatornás Vinyl HD Audio vezérlő mellett négy SATA-300 és egy PATA portot kínál, emellett 12 USB 2.0-s, illetve 5 darab PCI 2.2-es interfészt alkalmaz. További szolgáltatás az SD, az MMC és az MS memóriakártyák kezelése. A vezetékes hálózatról a VIA Velocity VT6130 nevű Gigabit Ethernet vezérlője gondoskodik.

A vállalat az új lapkakészletet kifejezetten a Windows 7 operációs rendszerrel előtelepített nettopokba és LCP-PC-kbe szánja, ám támogatást biztosítanak a régebbi Windowsokhoz és az elterjedtebb Linux disztribúciókhoz is. A gyártópartnerek már megrendelhetik a chipsetet, így a jövő év első felében bemutatkozhatnak az erre épülő számítógépek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés