Hirdetés

Kisebb méretben is felkínálja a Xaviert az NVIDIA

A Jetson Xavier NX leginkább azt a szegmenst célozza, amit korábban a Jetson Nanoval vettek be.

Az NVIDIA még az előző évi Computexen leplezte le a Jetson Xavier nevű fejlesztői modult, amelynek igazából igen sok részletéről be tudtunk számolni a linkelt hírben, illetve később az is kiderült, hogy a Xavier SoC PCI Express vezérlői támogatják a 4.0-s specifikációkat is. A rendszer végül Jetson AGX Xavier néven jelent meg, de célterület, vagyis a robotika nem változott.

A vállalat most bejelentette, hogy kiadnak egy kisebb verziót is, aminek elég sok értelme van, mert bizonyos területekre a Jetson AGX Xavier egyszerűen túl nagy. Ezt a problémát orvosolja a Jetson Xavier NX, amely nem csak 45 x 70 mm-es kiterjedésbe préseli a Xavier rendszerchipet, hanem még lábkompatibilis is a Jetson Nanoval, vagyis azokban az eszközökben, amelyek az utóbbi modulra épülnek, lehetőség van a direkt cserére.

Maga a Jetson Xavier NX fizikai értelemben ugyanazt a lapkát kapja meg, ami a Jetson AGX Xavieren dolgozik, de a méretcsökkentésnek azért vannak pozitív és negatív következményei. Például a kisebb fogyasztás nyilván kedvező, de pont emiatt a teljesítmény is csökken. A legnagyobb lassulást a lapkába épített 256 bit széles, LPDDR4X szabványt támogató memóriavezérlő megfelezése fogja okozni, ugyanis a kisebb modulon már csak 128 bites busz van kivezetve, amire 8 GB-nyi rendszermemória kapcsolódik, és 51,2 GB/s-ra esik vissza a memória-sávszélesség. A Volta architektúrára épülő integrált grafikus vezérlő is elveszít két multiprocesszort, vagyis 512 helyett csupán 384 darab úgynevezett magot kínál, illetve az adattároló esetében is be kell érni 8 GB-os eMMC-vel.

Az NVIDIA két teljesítményprofillal szállítja majd a Jetson Xavier NX-et. Az alapértelmezett mód 15 wattos fogyasztással rendelkezik, és ilyenkor az IGP 1,1 GHz-en dolgozik, míg a processzormagok szempontjából négy-hat 1,4 GHz-en működő, vagy két 1,9 GHz-re paraméterezett Carmel magot lehet választani. Amennyiben az érdeklődő a korábban megvásárolt Jetson Nanot akarja leváltani, fennáll annak a lehetősége, hogy az adott eszközt nem készítette fel egy 15 wattot fogyasztó modulra, és erre vonatkozóan van egy 10 wattos opció, ami garantálja, hogy ahol működött a Jetson Nano, ott működni fog a Jetson Xavier NX is. Ebben az esetben viszont az IGP órajele 800 MHz-re csökken, míg a processzormagok tekintetében vagy négy 1,2 GHz-es, vagy két 1,5 GHz-es Carmel mag áll rendelkezésre. A gépi tanulásra vonatkozó teljesítmény rendre 21 és 14 TOPS lehet, függően a fogyasztástól.

A Jetson Xavier NX 399 dollárért rendelhető, a szállítása pedig jövő márciusban kezdődik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés