Hirdetés

Computex 2018: a Jetson Xavier volt az NVIDIA fő attrakciója

Az Xavierre épülő újdonságot a kiválasztott partnerek a nyár végétől kapják meg.

Az NVIDIA a Computex előtti előadására számos termék bemutatójával készült, de ezek zöme már megjelent korábban, vagy nemrég egy másik bemutató keretében kiderültek a specifikációik. Utóbbi körbe tartoztak a szerverpiacra szánt megoldások, idevéve a DGX-2-t, vagy a nemrég leleplezett HGX-2-t. Illetve lazán kapcsolódik a Drive PX Pegasus is, amivel a teljesen önvezető autókat célozza a vállalat.

NVIDIA Tesla V100 és Drive PX Pegasus NVIDIA Tesla V100 és Drive PX Pegasus
NVIDIA Tesla V100 és Drive PX Pegasus (forrás: PROHARDVER!) [+]

A játékosok szempontjából a cég elmondta, hogy a legfőbb fejlesztési irányzatuk az elmúlt évben bemutatott Max-Q koncepció polírozása, amire kezdetben csak 8 dizájn épül, de ma már 26 notebook használja a Max-Q-s mobil GeForce-okat. Ezek egy része a Computexen megtekinthető is lesz a partnereknél. Az új generációs GeForce-ok is felmerültek egy kérdés erejéig, méghozzá a prezentáció végén, és Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója válaszában azzal nyugtatta az érdeklődőt, hogy a nagy bejelentésre mindenképpen meghívja, de sokat kell még rá várnia.

Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója
Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója (forrás: PROHARDVER!) [+]

Természetesen az NVIDIA nem csak a rég bemutatott dolgokat mondta el újra, hanem újdonságokkal is készültek. A nagy bejelentés a Jetson Xavier volt, aminek a nevéből már sejthető, hogy a 2016-ban bemutatott Xavier kódnevű rendszerchipet használja. Némi változás azonban, hogy eredetileg az NVIDIA ezt a TSMC 16 nm-es FF+ node-ján gyártotta volna, de végül áttértek a 12 nm-es opcióra. Emiatt is lehet az, hogy – az eredeti tervekkel ellentétben – idén csak a kiválasztott partnerek kapják meg a rá épülő platformokat, a széleskörű elérhetőség pedig a következő év elején esedékes.

Maga a Xavier SoC nem változott, így a 9 milliárd tranzisztorból álló, 350 mm²-es lapkában marad a nyolc darab, egyedi tervezésű ARMv8.2-es processzormag, amelyeknek egyébként Carmel lesz a neve. Ezt az NVIDIA mérnökei alapvetően a biztonságos működésre tervezték, rengeteg redundanciát biztosító szolgáltatással, ami nyilván az önvezető autók szempontjából alapvető elvárás, továbbá a processzorrész teljesítményes 2700 pont lesz a SpecInt2000 tesztben. Mellette egy Volta architektúrára épülő, 512 darab shader processzort tartalmazó IGP lesz, és ez – a megadott adatok szerint – 1,3 TFLOPS-os teljesítményre képes szimpla pontosság esetén, vagyis az órajele valamivel 1,3 GHz alatt lehet. A tensor feldolgozók száma nem derült ki, de valószínűleg 4096-ról lehet szó, hiszen ezzel megközelítőleg kijön a 20-30 TOPS-os teljesítmény, amit az NVIDIA prognosztizál. Persze egy 30 wattos TDP keretű lapkáról van szó, így elképzelhető, hogy az egyes munkafolyamatokban az IGP órajele erősen változik.

A lapka 256 bit széles, LPDDR4X szabványt támogató memóriavezérlőt használ, ami 137 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít, illetve az önvezető autókhoz szükséges egyéb komponensek is elérhetők, gondolva itt az ISP-re, a VPU-ra, a DLA-ra, és a PVA-ra.

A Jetsonra rátérve, az NVIDIA így jelöli a fejlesztőmoduljait, amelyeket igazából bármire fel lehet használni, noha a Xavier SoC azért behatárolja azokat a lehetőségeket, amire amúgy érdemes bevetni a rendszert. A 100 x 87 x 16 mm-es kiterjedésű Jetson Xavier fejlesztői csomag 1299 dollárért igényelhető közvetlenül a vállalattól, és a kiválasztottak számára augusztustól szállítani is fogják a fejlesztést.

Az NVIDIA a Jetson Xavierre alapozva az ISAAC platformot is útnak eresztette, amivel tulajdonképpen robotokat lehet tervezni az említett rendszerchipre építve. A szoftveres alapot az ISAAC IMX biztosítja, ami az NVIDIA saját, robotikai algoritmusokat biztosító csomagja. Maguk a robotok hasonlítanak az önvezető autókra, mármint abból a szempontból, hogy ezeket is tréningelni kell. Az NVIDIA szerint az az optimális, ha egy szerveren történik ez meg a virtuális valóság segítéségével, így biztosítva egy jól működő neurális hálót. Ezt lehet szimulálni a Jetson Xavier hardveren, amihez a vállalat szintén biztosít egy ISAAC Sim nevű szimulációs szoftvert.

NVIDIA Jetson Xavier
NVIDIA Jetson Xavier [+]

A Jetson Xavier egyébként nagyrészt a HGX-2 platformhoz írt szoftvereket használja, emellett a lapkán kívül a rendszermemória 16 GB lesz, míg az adatok tárolását 32 GB-os eMMC 5.1-es flashmemória látja el. Szintén érdemes kiemelni, hogy az alapértelmezett 30 wattos TDP keret csak egy opció, ha az adott dizájn úgy kívánja, akkor ez csökkenthető 15 és 10 wattra is. Ez persze a teljesítmény komolyabb visszaesésével is jár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés