Hirdetés

Radeon-zápor frissített hűtőkkel megtámogatva

Az új év beköszöntével ismét erőre kaptak a gyártók, és ott folytatják, ahol nemrég abbahagyták. Emlékezhetünk rá, hogy a Radeon HD 5000 széria esetében többnyire a hűtő cseréjével újítanak a válallatok. A HIS és a PowerColor követi a hagyományokat, így egy új hűtővel szerelt Radeon HD 5770-nel, valamint egy PCS+ verziós HD 5850-nel, illetve 5870-nel leszünk gazdagabbak.


HIS Radeon HD 5770 [+]

A HIS Radeon HD 5770 a paraméterek tekintetében követi az AMD referenciaajánlásait. Ennek megfelelően a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő lapka 800 shader processzort és 40 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát rejt, melyek 850 Mhz-en ketyegnek, míg az 1 GB kapacitású fedélzeti memória a GDDR5 szabványra épül és effektív 4,8 GHz-en üzemel. A termék hűtéséről alumíniumborda gondoskodik, melybe két darab hővezető cső vezeti a chip által termelt forróságot. A gyártó állítása szerint az új megoldás még alacsonyabb zajszint mellett is hatékonyabb a gyári verziónál.


HIS Radeon HD 5770

A PCI Express 2.0 csatolóba helyezhető kártya egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI kimenetet használ, továbbá támogatja a DirectX 11-es grafikus API-t. Az új HIS Radeon HD 5770 még ebben a hónapban az üzletekbe kerül, az ajánlott fogyasztói ára várhatóan 140 euró lesz.

A PowerColor a Radeon HD 5800 sorozatot frissítette két PCS+ jelzésű megoldással. Az újratervezett hűtés 92 mm-es ventilátorral dolgozik, ami egy méretes, négy hővezető csővel megspékelt alumíniumbordát tesz hűvösre. Az új rendszerek az alaphűtőkhöz viszonyítva alacsonyabb zajszint mellett üzemelnek.


PowerColor Radeon HD 5850 és 5870 PCS+ [+]

A Cypress lapkára épülő Radeon HD 5850 és 5870 a referenciaparaméterekhez hasonlóan 1440 és 1600 shader processzorral dolgozik, ám a magórajelet 760, illetve 875 MHz-re emelte a gyártó. Az 1 GB kapacitású fedélzeti memória mindkét modell esetében a GDDR5-ös szabványra épül, a chipek effektív órajele pedig 4,2, valamint 4,9 GHz lesz.

A PowerColor új, PCI Express 2.0 csatolóba helyezhető kártyái két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenetet kínálnak, továbbá támogatják a DirectX 11-es API-t is. A termékek az elkövetkező hetekben kerülnek forgalomba, az ajánlott fogyasztói árakról azonban nincs információ.

Az igazán nagy dobásra az MSI készül, ugyanis képeken is megmutatta a korábban már pletykált Lightning szériás Radeon HD 5870 kártyát, mely az új adatok birtokában 1 GHz-es magórajelen fog működni. Természetesen a hűtés sem mindennapi, hiszen két ventilátor gondoskodik a hővezető csövekkel tarkított masszív borda megfelelő hőmérsékletéről.


MSI Radeon HD 5870 Lightning - Forrás: ATI-Forum [+]

Az MSI egyelőre nem árult el semmit a fedélzeti memória paramétereiről, de annyi biztos, hogy a kártya meghajtásához két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozóra van szükség. A megjelenés valamikor tavasszal várható, így a termék várhatóan a CeBIT-en fog bemutatkozni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés