Hirdetés

„Szürkehalál” terjed a radeonos gépek körében - frissítve!

Érdekes hibajelenségről számolt be az AMD, mely bizonyos konfigurációk mellett jön elő az új generációs Radeon HD 5700 és 5800 kártyák esetében. A „szürkehalálnak” gúnyolt probléma véletlenszerű fagyást okoz, amitől szürke vagy színes csíkok válnak láthatóvá a monitor képernyőjén. Az információk szerint az eset legelőször a Windows 7 egy őszi frissítése után jött elő, az operációs rendszer újratelepítése azonban többek számára is megoldást jelentett. Kis idő elteltével kiderült, hogy a hiba továbbra is fennáll, sőt operációs rendszertől függetlenül jelentkezik.

A HD 5700 és 5800 szériás Radeonok eladásai decemberben számottevően nőttek, így az AMD egyre pontosabb képet kapott az érintett felhasználók visszajelzései alapján. A hibajelenség csak bizonyos konfigurációkban jelentkezik, így a probléma reprodukálása nagyon nehézkes volt. A szürkehalál pontos okáról máig nincs hivatalos álláspont, de annyi biztosnak tűnik, hogy a galiba gyökere szoftveres eredetű. Az információk szerint az esetleges javítás tesztelési fázisban van, így hamarosan beépítik a driverbe. Arról egyelőre nincs szó, hogy a BIOS frissítésére is szükség lenne, de ez még változhat. A gyártópartnerek dolgoznak új BIOS-okon, amik szintén a fenti hibára keresik a megoldást.

Az AMD elmondása szerint a Radeon HD 5000 eladási adataihoz mérten nagyon kevés ember szenved a hibától; bár a vállalat nem mondott pontos számot, a pletykák szerint nagyjából 10-15 ezer felhasználóról lehet szó. A december végéig mért kétmilliós HD 5000 eladások mellett ez a szám nem tűnik jelentősnek, de a közösségünkben számos felhasználó beszámolt hibáról.

Kiegészítés: Az AMD a szürkehalál problémára kiadott egy gyorsjavított meghajtót, mely a Radeon HD 5800 sorozat esetében oldja meg a galibát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés