Hirdetés

Kis méretben támadnak a multimédiás mindenesek

Manapság egyre népszerűbbek a miniatűr számítógépek, sőt a vásárlóbázis az alapszolgáltatások mellett élénken érdeklődik a jó minőségi multimédiás képességek iránt is. A Zotac már jó ideje fontos szerepet tölt be ebben a szegmensben, és a jövőben még több termékkel próbálja lefedni az igényeket. A vállalat nemrég mutatta be a MAG fantázianevű rendszereit, ám érkezik az új verzió is, mely már az NVIDIA Ion 2 platformjára fog épülni. Az eddigi információk alapján az új generációs Ionról nem lehet tudni, hogy egy integrált grafikus maggal szerelt vezérlőlapka vagy egy egyszerű grafikus processzor. A kódnevek alapján az utóbbi variációra van nagyobb esély, ami sajnos azt is jelentené, hogy még az Intel CULV processzorokhoz megfelelő licencek birtokában sem érdekli a zöldeket a lapkakészletek piaca.

Az Ion 2 lapka az új MAG nettop esetében az NM10 Express névre keresztelt vezérlőhídhoz kapcsolódik egy darab PCI Express 2.0-s csatornán keresztül. A processzor szerepét az 1,66 GHz-es órajelen üzemelő, egymagos D410-es, illetve a kétmagos D510-es Atom töltheti be, a rendszermemória pedig a DDR2 szabványra épülhet. A DirectX 10.1-es API-t támogató grafikus lapka 16 stream processzor tartalmaz, melyek a hírek szerint 1230 MHz-es órajelen üzemelnek majd. A chiphez dedikált memória fog tartozni, ami lehet DDR2 vagy DDR3 szabványú is. A grafikus processzor fogyasztása terhelés nélkül 5, míg terhelés mellett 12 watt körül alakul, amihez természetesen a fedélzeti memória is hozzátesz.


Zotac Ion 2 nettop

Érdekesség, hogy a Zotac nyit az AMD felé is, hiszen tervben van egy olyan nettop, mely egy kétmagos, Athlon Neo X2 L325 nevű processzort használ a 780G jelzésű vezérlőhíd társaságában. Utóbbi lapka egy DirectX 10-zel kompatibilis Radeon HD 3200-as integrált grafikus magot tartalmaz, ami a multimédiás képességek tekintetében megfelel a legtöbb felhasználó igényeinek. Várható még egy Intel CULV processzorral szerelt masina is, ám ez elsősorban internetezésre és munkára lesz használható, mivel az Intel GS45 nevű északi hídra épül, így GMA X4500 jelzésű IGP-t alkalmaz.

A Zotac az új nettopokat várhatóan a CeBIT-en mutatja majd be, így a rendszerek forgalmazása legkorábban tavasszal kezdődik meg.

A Point of View a Mobii MiniPC Atom D510 néven megjelenő kisgépe esetében gyakorlatilag megvalósította az Ion 2 koncepcióját, ugyanis a vállalat az Intel kétmagos processzorral dolgozó Pine Trail-D platformjához egy PCI Express x1 csatolóba illeszkedő GeForce G210 jelzésű grafikus kártyát társított. A passzív hűtésű kártya 512 MB-os kapacitású, DDR3 szabványú fedélzeti memóriával rendelkezik, mely 1600 MHz-es effektív órajelen üzemel. A terméken található GT218 kódnevű lapka a TSMC 40 nm-es gyártósorain készül, és 16 stream processzort alkalmaz 650 MHz-es mag és 1550 MHz-es shaderórajel mellett. A GeForce G210 természetesen csak opcionálisan választható lehetőség, így a rendszer alapkiépítésben a Pineview-D chipben található, Intel GMA 3150 jelzésű IGP-t használja.


Point of View Mobii MiniPC Atom D510 [+]

A 322 x 200 x 183 mm méretű házban DDR2 szabványú rendszermemória dolgozik, melynek kapacitása alapkiépítésben 2 GB lehet, ami igény esetén 4 GB-ra növelhető. Az adatok tárolására egy 320 GB-os merevlemezt építettek bele, az archiváláshoz pedig egy DVD-író használható. A rendszer hangzásvilágáért egy hatcsatornás audiokodek, míg a kommunikációs lehetőségekért 10/100-as vagy Gigabit Ethernet vezérlő felel. A kimeneti interfészek szerepét nyolc darab USB port és egy D-Sub csatlakozó tölti be, melyek az opcionálisan alkalmazható GeForce G210 esetében egy DVI és egy HDMI kimenettel egészülnek ki.

A hangtalanul üzemelő Point of View Mobii MiniPC Atom D510 a hónap végén kerül az üzletekbe, az ajánlott fogyasztói áráról azonban nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés