Hirdetés

Csak a legrosszabb kínai chipeket tudják beszerezni az oroszok

Brutális, 40%-os meghibásodási aránnyal dolgoznak az érintettek, ami jelentős problémákat okoz.

Az orosz-ukrán háború következményeit az IT piacon egyértelműen érzik az oroszok, noha korábban a legnagyobb gondjuknak a cirill betűs billentyűzetek hiánya számított. Ez azonban eltörpül amellett, hogy mostanra milyen rossz minőségű chipeket tudnak csak beszerezni.

A gondot az jelenti, hogy a fennálló szankciók miatt az oroszok nem vehetnek ám akármilyen lapkákat. Az elérhető megoldások jó része nem adható el számukra, noha vannak bizonyos alternatívák, amelyek két nagy részre bonthatók. Egyrészt Oroszország esetleg igényelhet olyan mikrochipeket, amelyek nem tartalmaznak szankciók alá eső technológiát, vagy megpróbálhatnak a szürkeimportra hagyatkozni, amikor maga a beszerzés nem teljesen tiszta, vagyis a hardvert nem maga a gyártó vagy annak hivatalos disztribútora adja el, hanem egy adott gyártóhoz nem köthető kínai cég. Ez önmagában nehezen támadható, ugyanakkor a gyártók küzdenek ellene, mert a nem hivatalos eladási csatornát használó ügyfél felé nem tudják garantálni a jótállást, illetve azt sem, hogy eredeti terméket kap, ami nyilván nem túl kedvező a vásárlónak, illetve az előállítónak sem. Ettől függetlenül maga a szürkeimport nem tekinthető törvénytelennek a szó legszorosabb értelmében, mivel az adásvétel ténylegesen bejegyzett cégeknél szokott megtörténni, csak jellemzően olyanoknál, amelyek nincsenek kapcsolatban az adott gyártóval.

A Kommerszant most arról számolt be, hogy az oroszok annyira nem lehetnek megelégedve az alternatíváikkal, ugyanis arra kényszerülnek, hogy a legrosszabb chipek között is a legrosszabbakat vásárolják meg. A háború előtt az importált lapkák hibaaránya nagyjából 2% körül alakult, ami nyugati mércével nézve nem túl jó, de kiugróan rossznak sem számít, tehát mondhatni értékelhető minőséget kaptak a pénzükért. Mostanra ez az arány 1900%-kal romlott, vagyis a Kínából beszerzett lapkák közel 40%-a hibás. A riportból az is kiderült, hogy ha a chipek esetlegesen funkcionálisan működnek, akkor is jelentős teljesítménygondok vannak velük.

Esélyes, hogy Kína kihasználja Oroszország igencsak kétséges helyzetét, és a legrosszabb, korábban eladhatatlannak ítélt termékeket szállítják nekik.

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium az üggyel kapcsolatban nyilatkozott a Kommerszantnak, és állításuk szerint nem kaptak semmilyen információt a hibás alkatrészek arányának növekedéséről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés