Hirdetés

Saját videojáték-motort tervezne Oroszország

A nemzeti finanszírozást élvező projekt az orosz játékfejlesztők életben tartását szolgálná.

Az orosz-ukrán háború számos területen káros hatással van mindkét országra, de gazdasági szempontból Oroszországot külön szankciók is sújtják, amelyek nagymértékben korlátozzák az orosz kormány mozgásterét. Ezen túlmenően a szankciók közvetlen és közvetett hatásai teljes iparágak működését fenyegetik, ráadásul ezek egy részére Oroszország nem is tud reális választ adni, viszont ahol van esély a beavatkozásra, ott láthatóan készülnek tervek.

Ilyen terület például a videójátékok piaca, ahol Oroszország annyira nem is állt rosszul, de a háború sok mindent tönkretett. Többek között a népszerű digitális disztribúciós platformok sorra jelentették be a korlátozásokat, és az orosz játékfejlesztők sem jártak jobban, hiszen egyrészt a GitHub elkezdte szankcionálni az orosz IT cégeket, másrészt a videojáték-motorokat fejlesztő nyugati vállalatok is megtagadják a terméktámogatást az orosz partnereiktől.

Utóbbihoz kapcsolódik a Kommersant riportja, amely azt állítja, hogy az orosz informatikai piac számos jelentős szereplője (köztük a VKontakte) tárgyalásokat folytat a Digitális Fejlesztési Minisztériummal egy nemzeti videójáték-motor létrehozásáról, illetve a szükséges állami finanszírozás megteremtéséről.

A hírek szerint a tárgyalások májusban kezdődtek, ugyanis több fejlesztő is félelmeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Unity és az Epic Games korlátozásokat vezethet be a Unity és az Unreal Engine konkrét használatára vonatkozóan. Az előbbi két cég pusztán a futtathatóságot még nem tiltja, de a licenccel kapcsolatos lehetőségek drasztikus mértékben szűkültek, konkrétan annyira, hogy egy Unity-t vagy Unreal Engine-t használó orosz stúdió nagyrészt csak Oroszországon belül tudja eladni a játékát, ott is csak azért, mert az orosz kormány egyelőre eltekint a szoftverlicencekkel kapcsolatos törvénytelenségek büntetésétől.

Elérhetők lennének azonban más, főleg ázsiai piacok is, ahol azért már kockázatos orosz fejlesztőstúdióként Unity és Unreal Engine motorokra épülő játékot kiadni, mivel jogilag támadhatók lennének, és ezekkel az ügyekkel foglalkoznának is a gazdaságilag nagyobb keleti országokban.

A fentiek miatt a nemzeti videójáték-motor gondolata egyre erősebb támogatást nyer. Többek között Anton Gorelkin, az Egységes Oroszország képviselője, illetve az orosz állami távközlési szolgáltatónak számító Rosztelekom is sürgős feladatnak tartja a létrehozását. A gondot nem is az anyagiak jelentik, hanem az idő, ugyanis több évig tart majd, amíg egy potenciális fejlesztés mögé sikerül olyan mértékű támogatást rakni, hogy hozza a Unity és az Unreal Engine minimális szolgáltatásait, és akkor még nagyon messze lesz a tényleges versenyképességtől. Nem beszélve arról sem, hogy a nyugati PC-s gyártók már nem működnek együtt egyetlen orosz céggel sem, tehát technikai támogatásra egyáltalán nem számíthat Oroszország. Utóbbi pedig lényeges tényező, mert a Unity és az Unreal Engine is komoly gyártói hátteret használ a relatíve hatékony működés érdekében.

Egyelőre tehát a nemzeti videojáték-motor erősen álom kategóriába esik, noha Oroszországon belül olyan mértékű támogatás van mögötte, hogy bizonyosan megpróbálják a létrehozását, csak egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlatban is értékelhető, jól használható megoldás fog születni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés