Hirdetés

Kikapcsolható a Hammer memóriavezérlője!

...integrált memóriavezérlője kikapcsolható, és így olyan chipsetek is tervezhetőek a Hammer processzorokhoz, melyek teljes értékű North Bridge-dzsel bírnak. Mint ismeres, jelenleg a nagy chipset gyártók mind olyan megoldásokat terveznek (az AMD referencialapja, és az első generációs Hammer procik felépítése miatt), melyben az északi híd csak egy ún AGP tunnelre korlátozódik, a hagyományos RAM vezérlő ugyanis a processzorban kapott helyet.

Sokan azt prognosztizálták, hogy a chipsetek és a memória típusok gyorsabban fognak fejlődni, mint ahogy az AMD újabb és újabb Hammer generációkat mutat majd be, így az integrált RAM vezérlő idővel teherré válik a kezdeti előny helyett. Elég egy két csatornás DDR, vagy egy korai DDR-II chipsetre gondolni, és láthatjuk, hogy van valami az érvelésben. A szkeptikusok tehát megnyugodhatnak: van megoldás.

Itt és most szeretnénk megjegyezni, hogy az éremnek két oldala van. A memória sávszélességét (a RAM sebességét, egy helyett két csatornás vezérlőt, stb) akkor éri meg növelni, ha a rendszerben az a szűk keresztmetszet. Láthatjuk, hogy a Pentium 4-esek esetén többé-kevésbé ez a helyzet, hiszen az effektíve 533 MHz-es (QDR) rendszerbusz irdatlan mennyiségű adatot képes ciklusonként pumpálni, a RAM-nak tehát lépést kell tartani vele. A most kapható AMD-s rendszerekben azonban már nem ez a helyzet, az effektíve 266 MHz-es (DDR) rendszerbusz pontosan fele annyi adatot mozgat órajelenként, mint P4-es megfelelője. Ehhez a sávszélességhez pedig már a DDR333-as RAM is fölösleges -- nem lesz tőle gyorsabb a gépünk.

Új memóriatípushoz tehát többnyire új FSB is jár, ami eleve új processzorokat igényel. Ha viszont új procik kellenek, akkor -- hacsak nem túl nagy áttervezési feladat -- az AMD megteheti, hogy azokat már az új RAM vezérlővel szereli.

Mindez csak szimpla spekuláció, egyelőre azt sem tudhatjuk, mikor jelenik meg a Hammer, az AMD ugyanis újabban nem kényeztet minket pontos és precíz információkkal. Sajnos. A tervek szerint mindenesetre az első generációs Hammer procik DDR333-as, míg az őket követőek már DDR-II 400-as memóriavezérlővel érkeznek (2004-ben).

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés