Hirdetés

Ki fogja eladni a tableteket?

A tabletek piaca az elemzők jóslása szerint 2011-ben számottevően nőni fog. Ezzel gyakorlatilag mindenki egyetért, de Richard Shim egy érdekes kérdéssel állt elő, amin valóban érdemes elgondolkodni. A DisplaySearch vezető elemzője szerint a tablet az okostelefon és a mobil PC között van félúton, ami tulajdonképpen helytálló megállapítás, de az előbb említett két termékkategóriát teljesen eltérő üzleti modellel forgalmazzák.

Mint ismeretes a legtöbb okostelefont a hálózatüzemeltetők vagy szolgáltatók értékesítik, és csak a termékek egy kis százaléka kerül eladásra a viszonteladókon keresztül. A mobil PC-k esetében, ez gyakorlatilag fordítva van, vagyis a legtöbb eladást a kereskedelmi partnerek könyvelik el. Sok internetszolgáltató megpróbálkozott a netbookok házon belüli értékesítésével, de az eredmények elmaradtak. Nem is olyan meglepő, hogy idővel felmerült a kérdés a tabletek eladásával kapcsolatban. Richard Shim szerint ennek óriási jelentősége van, ugyanis az említett értékesítési csatornák teljesen eltérő technikai támogatást kínálnak a vásárlóknak. Ez abból ered, hogy a viszonteladók helyett a termék gyártója vállalja a konkrét támogatást, ám az okostelefonok esetében a szolgáltatók házon belül intézik a felmerült problémák megoldását. A legtöbb esetben az utóbbi kimerül az adott készülék garanciális keretek közötti cseréjén vagy javításán. Gyakorlatilag innen ered az az általános üzleti modell, melynek kapcsán az okostelefon nem sikeres a viszonteladóknál, ahol viszont a mobil PC-k eladásai szárnyalnak.

A tablet esetében a kérdés, hogy a telefonhoz, vagy a PC-hez áll közelebb a készülék, ugyanis ennek megfelelően kell kialakítani az üzleti modellt. Sajnos a kérdésre egyelőre senki sem tudja a konkrét választ, ami a fentiekből kiindulva komoly probléma. Richard Shim szerint a Samsung Galaxy Tab tökéletes példa arra, hogy mennyire fontos kérdés ez. A dél-koreai óriáscég kétmillió táblagépet szállított már le a partnereinek, de számottevően kevesebb valós értékesítés történt. Ezt többen a kiforratlan üzleti modellnek tudják be. Egyedül az Apple iPad esetében nem érzékelhető probléma, ami feltételezhetően annak köszönhető, hogy a vállalat többnyire saját márkaboltokkal dolgozik, és ez jelentősen megkönnyíti a helyzetet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés